Rejtélyes kór Amerikában: zombivá válnak a szarvasok

Rejtélyes kór Amerikában: zombivá válnak a szarvasok

agrarszektor.hu
Először mutatták ki a félelmetes zombikórt a Yellowstone Nemzeti Parkban. A betegség elsősorban a szarvasokat érinti, amik a kórtól nyáladzani kezdenek, fülüket lehajtják, mozdulatlanok, és nem reagálnak a külvilág ingereire, végül elpusztulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állatot eredetileg márciusban fogták be a wyomingi Codyban, majd GPS-jeladóval ellátott nyakörvet tettek rá, így sikerült beazonosítani az elpusztult példányt. Az adatok szerint a szarvas október közepén pusztult el – írja az Infostart.

Teljesen megváltozik a viselkedésük

A szarvasok, a jávorszarvasok, a rénszarvasok és a vapitik is megbetegedhetnek a krónikus sorvadásos betegségtől, amelyet eddig Észak-Amerikában, Norvégiában és Dél-Koreában azonosítottak. A krónikus sorvadásos betegséget nem baktérium vagy vírus, hanem fehérjetermészetű fertőző ágensek, úgynevezett prionok okozzák, amelyek az agyban okoznak végzetes károsodásokat.

A krónikus sorvadásos betegség általában testnedvekkel, illetve vizelettel és ürülékkel terjed. Az állatok akkor is megfertőződhetnek, ha takarmányuk vagy legelőhelyük a betegséget hordozó prionokkal szennyeződik.

Emberben még nem mutatták ki

Egyelőre nincs hatékony eszköz a betegség felszámolására, a szakértők csak annyit tudnak tenni, hogy figyelik a terjedését, és fokozzák a mintavételes vizsgálatokat.

Ugyanakkor bizonyos aggodalmak szerint a kockázat még mindig fennáll. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus sorvadásos betegség veszélyt jelent a majmokra, amelyek fertőzött állati húst esznek, vagy fertőzött állati agyvelővel, testnedvekkel érintkeznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?