A kutatók is meglepődtek: aggasztó dolog derült ki a vízimadarakról

A kutatók is meglepődtek: aggasztó dolog derült ki a vízimadarakról

agrarszektor.hu
A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) munkatársai a spanyolországi Doñana Biológiai Állomás, a Wildfowl & Wetlands Trust, a Liverpool John Moores Egyetem és a Lincoln Egyetem kutatóival együttműködésben 18 különböző északnyugat-angliai (Merseyside, Greater Manchester és a Lake District) városi és vidéki vizes élőhelyen tanulmányozták a vad vízimadarak szerepét a növények terjesztésében. A kutatás eredményeit bemutató tanulmány az Ecology and Evolution szaklapban jelent meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A nagyvárosi parkok tavaiban általában szép számmal élnek tőkés récék, a városi füves területeken pedig gyakran összegyűlnek a ludak. Az Egyesült Királyságban a kanadai lúd nagy számban előforduló és széles körben elterjedt idegenhonos faj, amely jól ismert arról, hogy ürülékével szennyezi a parkokat. Ennek ellenére a szigetországban meglepően kevés tanulmány készült eddig a városi környezetben élő vad vízimadarak - kacsák, ludak és hattyúk - szerepéről az őshonos vagy inváziós növények terjedésében, pedig az éghajlatváltozás miatt ennek egyre nagyobb a jelentősége.

Bár már Darwin is felismerte a vonuló vízimadarak szerepét a vízi növények terjesztésében, mégis ez az első részletes tanulmány a kacsák által végzett magterjesztésre vonatkozóan az Egyesült Királyságban, sőt az első európai tanulmány, amely összehasonlítja ebből a szempontból az együtt élő kacsákat és libákat

- mondta Andy J. Green, a tanulmány társszerzője.

A kutatók több mint 33 - többségében szárazföldi, köztük fákat és négy idegenhonos - növényfajt azonosítottak. Ezzel kapcsolatban Lovas-Kiss Ádám, a HUN-REN ÖK tudományos munkatársa, a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott, hogy

azt találtuk, hogy a tőkés récék és a kanadai ludak egymást kiegészítő szerepet töltenek be a növények terjesztésében. Míg a tőkés récék viszonylag több vízi növényt, és főként a nagyobb magvúakat, addig a kanadai ludak több szárazföldi növényt terjesztenek.

Mind a kacsák, mind a ludak elsősorban olyan növényeket terjesztettek, amelyeknek nincs húsos termése, és amelyekről - tekintve hogy nincs olyan mechanizmusuk, amellyel néhány méternél nagyobb távolságra el tudnának mozdulni - korábban azt feltételezték, hogy nem vagy csak korlátozottan képesek állatok segítségével terjedni. A vadon élő vízimadarak azonban nagy távolságokra repülnek, és ennek köszönhetően tökéletes növényi vektorok. Így segíthetnek a növényeknek új élőhelyekre jutni és fenntartani az elszigetelt növénypopulációk közötti kapcsolatot, beleértve a különböző városi parkokat is. A kutatók azt találták, hogy még a magokat a szél által terjesztett fák esetében is - mint amilyen az ezüstnyír, amelynek magja mindkét madár ürülékében gyakori volt - a magok sokkal messzebbre jutnak a vadmadarak, mint a szél által.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a madarak hónapokkal a magtermés után is képesek tovább terjeszteni a magvakat, így például a vonuló tőkés récék tavasszal észak felé terjeszthetik azokat, ami segíthet a növényeknek abban, hogy az éghajlatváltozás hatásainak megfelelően módosuljon az elterjedési területük. A kanadai ludak viszonylag helyhez kötöttek az Egyesült Királyságban, bár alkalmanként több száz kilométeres mozgásokat is feljegyeztek a vonulásukkal kapcsolatban. Idegenhonos növényeket csak városi területeken találtak a vadmadarak ürülékében, de a tanulmány fontos bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a vadmadarak a városi parkokból a természetes élőhelyekre is átterjeszthetik az idegenhonos fajokat.

Tévedtünk, amikor azt feltételeztük, hogy az európai virágos növényeknek csak a húsos terméssel rendelkező 8%-a terjed a madarak belében. Tanulmányunk azt mutatja, hogy sok más növényt is madarak terjesztenek, és hogy a terjedés vektoraként működő kacsák és libák szerepére a városi ökológiában és a természetes ökoszisztémákban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Még az idegenhonos ludak is fontos szolgálatot tehetnek az őshonos növények szétszórásával

- emelte ki Lovas-Kiss Ádám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02