Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A tavalyi év kedvezett a korábban sokat szenvedő sertéságazatnak, amelynek hátterében leginkább a gyorsan csökkenő gabonaárak álltak, ráadásul mindeközben még kedvező szinteken maradtak a felvásárlási árak is. Az utóbbi időben ebben történt némi korrekció, de a jelek szerint a pozitív hangulat így is kitart.
A sertés jól megy, a tej nem annyira
A sertéstartás az idei évben úgy indult, hogy egészen magas élősertés árak voltak, 720 forint környéki szintekről indultunk, most egészen 640-650 környékéig estünk vissza, amely több mint 10 százalékos csökkenés. Ez egyelőre nem befolyásolja azt, hogy a sertéstartásban az idei évre pozitív várakozásaink vannak
– mondta el az Agrárszektornak Ifj. Sántha Imre, a Formula-GP Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a takarmányárakban nem számítanak emelkedésre, igaz, a fehérjehordozók, így a szójadara, vagy napraforgódara lehetne olcsóbb, de a gabonanövények ára továbbra is alacsony.
Ezzel a fő költségtényező ára egyelőre alacsony.
A tej esetében ugyanakkor az ügyvezető szerint már nem ilyen bíztató az összkép, a feldolgozók nagy része a tavalyihoz képest kedvezőtlenebb szerződést kötött a termelőkkel. Ez általában az EU27 átlagárához van kötve, amely, ha emelkedik, akkor az még javíthat a gazdák mostani helyzetén.
Összességében tehát a sertésben optimistábbak vagyunk, mint a tejtermelést illetően. Ez a bizakodás egyébként más állattartók esetében is igaz.
Mint elmondta, a sertéshús esetében Nyugat-Európában drasztikusan esik a fogyasztás, viszont a termelési problémák miatt ennél is nagyobb ütemben esik a sertéshús termelése. A tavalyi évben azért is maradtak ilyen magasan az árak, mert a feldolgozók azzal szembesültek, hogy a vágóhidak nem tudják a kapacitásuk 100 százalékát kihasználni, mert nincs alapanyag hozzá. Ha ez változik, akkor az árak is óhatatlanul követik majd. Összességében emiatt a cégvezető óvatos optimizmussal tekint 2024-re.
A feldolgozók még küzdenek az ártárgyalásokon
Jelenleg az az összeg, amit a sertésért kapnak a termelők, a legtöbb tenyésztő számára megfelelő eredmény elérésre ad lehetőséget. A problémát inkább az jelenti, hogy ennek az árnak a jelentős része nem épült még be teljesen a húsok és húskészítmények árába
– mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Hozzátette: ez olyan probléma, amivel a feldolgozók küzdenek.
Kétségtelen, hogy az állattartóknak jelenleg kedvez a mostani helyzet, ami leginkább annak köszönhető, hogy a takarmánygabona árak jelentősen csökkentek és nem vár senki érdemi növekedést.
Ugyanakkor az európai piacon az állománycsökkenés és a fogyasztáscsökkenés egyaránt jellemző, de a szakértők és a piaci szereplők inkább azt várják, hogy az élősertés árában valamikor az év második felében egy szolid korrekciós csökkenés lesz érzékelhető. Ez a várakozások szerint ugyanakkor valószínűleg nem lesz drasztikus – tette hozzá Éder Tamás.
Emelni kell a béreket
Némileg árnyalja a képet a baromfitartásban és -feldolgozásban egyaránt komoly szereppel bíró Master Good tulajdonosa, Bárány László, aki szerint a kedvező tényezők mellett vannak kockázatokat jelentő faktorok is.
Való igaz, hogy a meghatározó költségelemekből kettő is alacsony szinten marad, így a takarmány jelentős részét adó gabonafélék ára és az energia is. Ráadásul jelentősen visszaesett az importszója ára is, amely szintén kedvezőbb takarmányárakat jelent – mondta el az Agrárszektornak.
Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az egész hazai állattenyésztés munkaerő-gondokkal küzd. A Master Good a cégcsoporton belül differenciáltan, de például az állattenyésztési ágazatok területén 12-15 százalékos mértékben munkabért növelt.
A fogyasztás nem akar lábra állni
Ez még mindig kigazdálkodható lenne, csakhogy a kereslet semmilyen módon nem akar magához térni. Hiába van egy alacsonyabb költségű állati termékem, ha annak a kereslete egy folyamatos visszaesésben van, ami egész egyszerűen azzal jár, hogy mennek vissza a feldolgozott állati termékek árai. Ráadásul egész Európa tele van a nagyon olcsó ukrán csirkemellfilével, ami minden korlátozás nélkül áramlik be az Európai Unió minden országába.
Bárány László szerint a januári forgalmi adatokból az látszik, hogy 12-15 százalékkal esett vissza volumenben a csirketermékek belföldi forgalma Magyarországon. Mint elmondta, a Master Good esetében természetesen az exportpiacok lehetőséget adnak arra, hogy az ilyen egyensúlytalanságokat kezeljék, hiszen a cég több mint negyven országba szállít. Az exportpiacokon azonban hasonlóan visszafogott árakat látnak.
Az export sem megoldás mindenre
Nem szerencsés az sem, hogy a madárinfluenza-korlátozások miatt a mentes szereplők sem tudnak exportálni számos, egyébként jó piacra. Van néhány távol-keleti ország, például Vietnám, amely nem ismeri el a regionalizációt, így a kitörések után ideiglenesen nem lehet ezekbe szállítani akkor sem, ha az érintett exportőrt nem érinti a madárinfluenza.
Összességében ezek miatt a baromfi esetében Bárány László némileg gyengébb évet vár a tavalyinál.
Ha a 2023-as évnek iskolai osztályzatot kellene adni, akkor azt mondanám, hogy négyest kapna. Ez igaz az állattartó telepek termelésére, jövedelmezőségére és a feldolgozásra is. Jelen pillanatban az osztályzat hármas alá lenne, mert ha ilyen alacsony költségszinteknél és az ebből feldolgozott alacsony árú baromfitermékeknél sem élénkül meg a piac, akkor itt áremelés nem lesz
fogalmazott a Master Good vezetője, aki szerint legkorábban 2025-ben várható felívelés.