Ilyen is rég volt: most jobb üzlet az állattartás Magyarországon

Ilyen is rég volt: most jobb üzlet az állattartás Magyarországon

agrarszektor.hu
A szakemberek szerint, ha nem történik drámai esemény, akkor az idei és a következő év is az állattenyésztés megerősödéséhez vezethet Magyarországon - hangzott el a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián. Hozzátették, a mostani alacsonyan stagnáló gabonaáraknak köszönhetően 2024-ben egészen biztosan növekedés várható a hazai takarmányipar vonatkozásában, ugyanakkor fontos látni, hogy Európa takarmánygyártása jelentősen csökkent az elmúlt években, és ez a fogyasztás zuhanása miatt a jövőben is folytatódhat. A konferencia kerekasztal-beszélgetésében szó volt többek között arról is, hogy a hazai szántóföldi növénytermesztésben diverzifikációra lenne szükség, és a 4-5 alapnövény mellett olyanokat termeszteni, amelyek itthon eladhatók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azt mindenki látja, hogy az árak nem mozogtak, a takarmánybúzáé is régóta ugyanazon a szinten van és az új terményé is hasonló. Az biztos, hogy soha nem látott mennyiségű készletekkel fordulunk most a következő időszakra - hangsúlyozta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte, sokan még mindig nem adták el a gabonát, pedig az árakban nem lesz növekedés, ami miatt a takarmányozási költségek egyenletesnek ígérkeznek, 2024-ben egyértelmű növekedés várható a magyar takarmányiparban. A szakember beszélt többek között arról is, hogy Európa takarmánytermelése a fogyasztás zuhanása miatt jelentősen csökkent az utóbbi években, komoly probléma a jövőre nézve, hogy a kontinens nem fogja tudni ellátni magát. 

Kulik ZoltánKulik Zoltán

Varga Ákosnak, az UBM Csoport igazgatósági elnökének az a véleménye, hogy, ha nem lesz aszály, akkor biztosan maradnak a mostani gabonaárak, ami miatt egy jól kiszámítható takarmánybázis várható. Amennyiben nem történik drámai - klimatikus vagy politikai - esemény, akkor az idei és a következő év is az állattenyésztés megerősödéséhez vezethet Magyarországon. A szakember pozitívan látja mind az állattenyésztők, mind pedig a takarmányforgalmazók életét a következő időszakban, ugyanakkor óriási problémaként említette, hogy a hazai szántóföldi növénytermesztésben mindössze 4-5 alapnövény van jelen, pedig diverzifikációra lenne szükség, és más, hazánkban eladható fajokat is kellene termeszteni.

Európa nyugati részén nagyon erős népességnövekedés várható 2050-ig, míg a keleti, déli felén csökkenésre kell számítani. Az állattartás egyértelműen jön ebbe az irányba, így el kell fogadnunk a nagy trendeket és alkalmazkodnunk kell hozzájuk. Ha Magyarországon sokan beleteszik a pénzt az élelmiszeriparba, akkor annak visszacsatolásából a takarmánygyártók, a növénytermesztők és az állattenyésztők is hasznot tudnak húzni

- hívta fel a figyelmet Varga Ákos. Az orosz-ukrán háborúra kitérve elmondta, szerinte a vége az lesz, hogy egy kisebb Ukrajna jön majd létre, ami egyértelműen nyugatra fog orientálódni, ám még ez a méret is nagyon nagy lesz Európa mezőgazdaságában. Fel kell tehát erre készülni, és jobbnak lenni náluk. 

Varga ÁkosVarga Ákos

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője szerint a szójának biztos, hogy lesz helye a jövőben. Most nagyon sokan gondolkodnak itthon az ugaroltatásban, illetve abban, hogy valamilyen zölddel bevetik a területüket, és nem csinálnak semmit, ám a szakember szerint ez nem lehet a jövő, mert a minőségben kell gondolkozni, és abba az irányba kell elmenniük a termelőknek. 

Szerintünk a szója vetésterülete történelmi csúcsot fog dönteni, és meghaladja majd a 77 ezer hektárt. Habár az nem lehet a jövő, hogy az aszállyal kalkulálunk, ám, ha mégis újra beüt, akkor jó választás a szója, mert egy olcsóbban előállítható növény.

Bene ZoltánBene Zoltán

Nagy Tibor, a Bonafarm Mezőgazdaság integrációs és stratégiai igazgatója úgy látja, az alacsony gabonaáraknak köszönhetően alacsony takarmányárak miatt szép világ vár a gyártókra, ami azt jelenti, hogy a takarmányozás költsége alacsony lesz. Az önköltség szempontjából egyedül a humánerőforrás az, ami minden évben folyamatosan 10-15 százalékkal nő. A szakember hangsúlyozta, az állattenyésztőknek egy feladatuk van, az, hogy minél hatékonyabban és minél alacsonyabban termeljenek, így tudnak csak eredményesen működni.

Ám mindez az árak alakulásátol is függ, jelenleg ugyanis a sertés kegyelmi állapotban van, nagyon magas jövedelmet lehet előállítani, amit elsősorban a malacelőállítók élveheznek, de a hizlalás is viszonylag eredménytermelő. A broilernél kiszámítható árak vannak, csak a hatékonyságra és a mennyiségre kell figyelni. A kacsa az, ami most nagyon rossz pozícióban van, rettentő nagy készletekkel, alacsony kereslettel, az ágazat jelen állapot szerint veszteséget termel

- mondta a szakember. Hozzátette, a felvásárlási árak sosem önköltségalapúak, hanem mindig a kereslet-kínálattól függnek.

Nagy TiborNagy Tibor

Kovács Emese, a Kersia Hungária Kft. üzletfejlesztési manager P&P-je az állathigiénia fontosságáról beszélt a konferencia kerekasztal-beszélgetésében. Mint mondta, sok problémát okozott a szegmensben, hogy nagyon sok madárinfluenza-kitörés volt országszerte, és habár a sertéspestis hazánkban "csak" a vadállományban van jelen, a szomszédos országokban már a háztájiakban is gondokat okoz. Kiemelte, fontos, hogy a higiéniai eszközök hozzájáruljanak ahhoz, hogy jövedelmezőképesebbé tegyék az ágazatokat, telepeket és cégeket, ám mindennek kulcsfontosságú eleme a megelőzés, valamint a szigorúbb protokoll kialakítása. 

Nagyon sok helyen van probléma a megfelelő munkaerővel, illetve annak hiányával a telepeken. Ezen trendek betartása sajnos a legtöbb gazdaságban a legkevésbé kedvelt munkafolyamatnak számít.

Kovács EmeseKovács Emese

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?