Rengeteg gazdát ellenőriznek Magyarországon: erre jó lesz felkészülni

Rengeteg gazdát ellenőriznek Magyarországon: erre jó lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Januárban megkezdődött a kiskérődzők állatjóléti támogatásának helyszíni ellenőrzése 2022 második félévére vonatkozóan, melynek keretében - egyebek mellett - azt ellenőrzik, hogy mennyire naprakész a telepi nyilvántartás. A Magyar Államkincstár két nappal az ellenőrzés előtt értesíti majd a kijelölt gazdákat. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Helyszíni ellenőrzésre a támogatásban résztvevők 5%-át jelölik ki, a Kincstár két nappal az ellenőrzés előtt értesíti majd a kijelölt gazdákat. 2024. január 1-től tenyészetenként töltse le a nyilvántartási naplót, és kezdje el vezetni - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

A következő kötelezettség az endoparazita-fertőzöttség ellenőrzése lesz, amelyet február 1. és április 30. között kell elvégezni. A kiskérődzőket majd a laborvizsgálat eredménye alapján kell a kezelő állatorvos utasítása szerinti szerrel és dózisban kezelni. A vizsgálati eredmények megérkezését követően még április 30-ig magát a kezelést is el kell végezni. Vegyék fel a kapcsolatot a laborokkal, egyeztessenek, hogy mennyi mintát kívánnak beküldeni, és mikor. A mintákat beküldeni a laborokba csak a kezelő állatorvos tudja, de a bélsármintákat a gazdálkodók maguk is összegyűjthetik.

A bélsárvizsgálat eredménye alapján a kezelő állatorvossal konzultálva ki kell választani a kezelés elvégzésére használható szert, meg kell határozni a dózist, és el kell végezni a kezelést április 30-ig. . Amennyiben a laboratóriumi eredmény alapján az állomány nem fertőzött, és a kezelő állatorvos sem ajánlja a kezelést, úgy a kötelezettség elvégzettnek tekinthető. A kezelés napján kell lehívni egy napi ENAR-listát (1734-es), és megőrizni.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?