Hiánypótló agrárkönyv jelent meg egy kiveszőben lévő ágazatról

Hiánypótló agrárkönyv jelent meg egy kiveszőben lévő ágazatról

agrarszektor.hu
A magyar agrártörténet eddig kevéssé kutatott és hiányosan feltárt, de számos értéket hordozó szegmense a galambtenyésztés. Az elmúlt 15 évben ezen a területen végzett eredményeire alapozva állította össze Bagi Zoltán munkatársai segítségével azt a kiadványt, amely a hazai galambtenyésztés történetét és jellemzőit foglalja össze.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar galambtenyésztés biológiai és kulturális örökségünk különleges metszetét képviseli, amely több galambfajtánk képében világszerte elismert és népszerű csúcsteljesítményekkel büszkélkedhet. Ezen fajták közül többet is nemzeti kinccsé nyilvánítottak egyediségük és kifinomultságuk miatt, és mint ilyenek, a magyarság ízlésvilágát, szépérzékét és teljesítményét hirdetik. Egy elmélet alapján az Alföldön kialakult nagytestű galambfajtáink a köznyelvben máig fennmaradt “török galamb”-ra vezethetőek vissza. Eredetükről azonban hiteles források nem maradtak fent, a hagyomány a törökök által hátrahagyott galambokból eredezteti őket - írja közleményében a Debreceni Egyetem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt keretében több tudományterület módszertanát alkalmazva, minden eddiginél részletesebben tárta fel Bagi Zoltán munkatársai segítségével ennek a fajtacsoportnak a történetét, majd ezt egy 320 oldalas, gazdagon illusztrált, színes kivitelű nyomtatott, valamint nyílt hozzáférésű elektronikus ismeretterjesztő könyvben publikálták. A kiadvány a MEC_K 141137 azonosítószámú pályázati program eredményeképp jött létre, melyhez az NKFI Hivatal által kibocsájtott Támogatói Okirat alapján a MEC_K_21 számú projekt keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapja nyújtott 7 999 000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást.

A kutatómunka eredményeképpen az elmúlt évek tudományos eredményei alapján a hazai kisállattenyésztési irodalomban eddig ismertnél jóval korábbra sikerült visszavezetni a Kárpát-medence galambtenyésztésnek történetét. A könyvben egzakt adatok bevonásával feldolgozásra került az említett fajták tenyésztéstörténete, illetve a kutatócsoport által elsőként elvégzett molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével feltárult a fajták genetikai sokfélesége és filogenetikai kapcsolatai is.

A könyv elején feltett kérdésre is választ kapunk, ugyanis mind a történeti, mind genetikai vizsgálatok eredményei egyértelműen alátámasztják, hogy ezek a galambfajtáink helyben, magyar tenyésztők munkája révén, az Alföld régiójában alakultak ki, tehát bennszülöttnek tekinthetőek.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02