Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A nagy forróság miatt brutális oxigénhiány alakult ki, és kóros iszapgáz (kénhidrogén és ammónia) szabadult fel a halastavakban. A víz hőmérséklete a felső rétegben hetek óta 30 Celsius-fok körüli, a párolgás pedig naponta két centiméter – jellemezte a tógazdaságokban kialakult helyzetet a Világgazdaságnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.
A vízhiány miatti halpusztulások most számos gazdaságot érintenek, ennek mértékét azonban csak szeptember végén látják, de az már most biztos, hogy ennek mértéke jelentősebb, mint egy normál évben. A Dunántúlon már korlátozták a halastavak feltöltéséhez szükséges vízhez való hozzájutást.A tározók kiürültek, és a szakember szerint hosszútávú vízgazdálkodási politikára lenne szükség.
Egy főre vetítve Európában Magyarországon van a legtöbb víz, mégis kiszáradunk, mert még annak is egy része kifolyik az országból, ami csapadék formájában esik
– mondta.
Csökkenő halfogyasztás
Az elmúlt években a halfogyasztás növekedéséről lehetett beszélni, a halászok most annak is örülnének, ha nem csökkenne a fogyasztás, illetve az itthon eladott mennyiség. A jelek mindenesetre arra utalnak, hogy visszaesett a kereslet. A kereskedők is lényegesen kevesebbet vásárolnak és az is észrevehető, hogy a fogyasztók a drágább termékekről olcsóbbra váltanak.
Az, hogy Magyarországon ilyen kevés halat esznek, már népegészségügyi problémának is tekinthető
– mondta Lévai Ferenc.
A kereslet csökkenése meglátszik a ponty árain is. A szakember szerint még sosem volt olyan, hogy nyár közepén lefelé menjenek a pontyárak, idén pedig így történt. Ennek ellenére a tavalyi karácsonyi szezon jól sikerült. Az idén lényegesen jobb lett a haltermés a tavalyinál, a halászok le is vitték a tóparti árakat, ezt azonban a kereskedők nem adták tovább a bolti árakban. Az idén bekövetkezett folyamatok miatta a szokásos, 15-16 ezer tonnás piacképes mennyiséggel szemben a magyar haltermelés 20-30 százalékkal kevesebb lesz.
Még mindig a ponty a sláger
Az AKI adatai szerint 2023-ban 19 673 tonna volt a tógazdasági haltermelés volumene, ez 7,3 százalékkal kevesebb, mint a 2022-ben. A halhústermelés 82 százalékát a ponty tette ki 2023-ban. Tavaly a tógazdaságok területe 24 ezer hektár volt. 2023-ban az export 10,4 milliárd forint értékű volt, az import pedig 52,3 milliárd forintra volt tehető.