Pusztulnak a halak a Balatonnál: megvan, mi állhat a háttérben

Pusztulnak a halak a Balatonnál: megvan, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu
A múlt héten halpusztulás történt a Kis-Balaton „Kazetta” elnevezésű tározóján, amely egy elzárt, nem horgászható terület. A horgászok által hozzáférhető tározórészeken nem történt rendkívüli esemény. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőre értesítette a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőri szolgálatát 2024.08.13-án reggel, hogy a nevezett tározón jelentős halpusztulás történt. A halőri szolgálat azonnal a helyszínre siettett és meggyőződve a havária helyzetről haladéktalan beavatkozásról döntöttek. A tetemek gyűjtését már 11:00-tól megkezdték. A helyszínre szállított csónakokból és partról folyamatosan, három műszakban dolgozva zajlott a munka egészen 08. 17-én reggelig. 

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahol az áramvételi lehetőség adott volt, vízlevegőztető berendezéseket üzemeltek be a további pusztulás megelőzése érdekében. A káreseményről értesítették az illetékes szerveket, a gyűjtőhelyek fertőtlenítését folyamatosan végezték. Az öt nap alatt összegyűjtött tetemek összesen 17 760 kg-ot nyomtak. Az elpusztult halak tömegének jelentős részét adták az idős dévérkeszegek, a nagyméretű pontyok és harcsák, de darabszámban jelentős volt az egynyaras korú süllő is - írja közleményében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A társaság kollegái az oldott oxigén koncentrációját a tározó több pontján mérték, a legalacsonyabb érték 0,34 mg/l volt (1 mg/l érték alatt már a legtöbb halfaj esetében várható pusztulás). A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai is végeztek méréseket. Előbbi szervezettől már érkeztek előzetes laboreredményeket, de a toxikológiai vizsgálat még tart, így részletes elemzés későbbre várható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eseményeket napokon át tartó rendkívüli kánikula és szélcsend előzte meg. A rendelkezésre álló eredményekből már látható, hogy a Kazettán vízvirágzás alakult ki (magas klorofill-a koncentráció: 139 µg/l), majd az alga részint pusztulni kezdett (barna és barnás szín megjelenése, rothadó mocsárszag). Az elpusztult alga bakteriális bontása a vízben oldott oxigént fogyasztja, így annak koncentrációja lecsökkent. A szokásosnál magasabb vízhőmérséklet mellett eleve kevesebb oxigént tud oldani a víz, ennek koncentrációját a bomló szerves anyag még gyorsabban csökkenti nulla közelébe.

Eközben a szerves anyag bomlása során a magasabb rendű élőlények számára toxikus hatású ammónia keletkezett, amelyet a baktériumok oxigén hiányában nem tudnak nem toxikus nitráttá alakítani. A nagyon kis vagy nulla oxigénkoncentráció önmagában is pusztít. A relatíve magas vízhőmérséklet, a toxikus ammónia, másutt pedig a szintén mért kénhidrogén megjelenése a víz minőségének romlását csak fokozza. A fenti folyamatok nagyon gyorsan alakultak ki, szinte egyik napról a másikra, amit a vizsgálati eredmények is mutatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A médiában tévesen jelentek meg olyan hírek, hogy a pusztulás az egész Kis-Balatont érintette, de csak egy belső tározórészről van szó, amely a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszernek mindössze 3,4%-a. A Kazetta elnevezésű vízterület normál üzemi működés esetén nem kap vizet, nem vesz részt a Kis-Balaton „vérkeringésében”. Funkciója a Zalán esetlegesen érkező szennyezés befogadása, így ide csak káresemény idején történik vízkormányzás. A kármentesítást kizárólag a társaság dolgozói végezték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?