Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Idén az elhúzódó aszály és más időjárási anomáliák miatt 2200 halgazdálkodási vízterület mintegy 10-15%-ánál történ halpusztulás, ami milliárdos károkat okozott a halastavakban és a horgászvizekben. Kovács György Zoltán, a Horgász Egyesületek BAZ Megyei Szövetségének elnöke elmondta, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges ahhoz, hogy a vizekben tömeges halpusztulás következzen be, ezek közül a legfontosabb azonban az, hogy oxigénhiányos állapot keletkezzen - írta meg a Boon.hu. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem mindegyik halfajnál jelentik ugyanazok az oxigénszintek a megfelelő életkörülményeket. A ponty például jobban bírja a 2%-os oldott oxigént, míg a süllő és balin ettől magasabb értéknél is valószínű, hogy el fog pusztulni.
Nincs halpusztulás, ha elegendő oxigén van a vízben
A vízben a zöld alga és a zöld növényzet a napfény hatására termeli az oxigént, illetve ahogy mozgatja a szél a vízfelszínt, itt is plusz oxigénfelvétel történik. Amikor eljön az éjszaka, akkor az algáknak meg a növényzetnek az oxigéntermelése leáll, így ez a legkritikusabb időszak. Ez mindig a hajnali órákban történik, aztán mikor kisüt a nap, ez helyreáll. A halak ezt tudják és az alsó rétegekből feljebb jönnek - magyarázta a szakember.
A probléma akkor van, ha nagyon felmelegszik a víz és az alsó rétegekben lévő iszap és az iszapban lévő rothadás hatására mérges gázok szabadulnak föl. Kovács György Zoltán hozzátette, hogy ezek még önmagában nem fognak tragédiát okozni, mert a rothadás egy természetes folyamat. Ellenben, ha a hőmérséklet hirtelen lehűl és a légnyomás csökken, akkor sokkal nagyobb mennyiségű gáz szabadul fel az iszapból és ez elpusztíthatja az oxigént termelő élőlényeket.
Idén valamennyi feltétel adott volt
Ezek a feltételek sajnos ebben az évben adottak voltak. Kovács György Zoltán elmondta, hogy a hazai vizek nagyon felmelegedtek, majd jött a hirtelen lehűlés ennek következtében sajnos a Rakaca-tavon kisebb mértékű süllőpusztulás következett be, illetve Taktaharkányból is érkezett jelentés halpusztulásról. A horgászok számára egy intő jel lehet és erre érdemes figyelni, ha a halak elkezdenek feljönni a víz felszínére és pipálnak. Ilyenkor az a vizet szűrik keresztül a kopoltyún, amely közvetlenül találkozik a levegővel, így jutnak oxigénhez.
Kovács György Zoltántól kifejtette, ha ilyen jellegű probléma lép fel, akkor mesterséges módon el kell kezdeni forgatni a vizet, motorcsónakkal vagy jet-ski-vel. A Rakaca-tavi pusztulás esetében egész éjszaka két motorcsónakkal járták a vizet, másnap pedig egy jet-ski száguldozott a tavon. A két jármű teljesen másképpen forgatja a vizet, a motorcsónak az iszap irányából keveri, míg a jet-ski a víz felső rétegét hatalmas nagy sugárba fújja föl. A víz oxigénszintje mérőműszerrel mérhető és az ilyen beavatkozások után, rögtön javulni szokott a helyzet. A szakember hozzátette, hogy a Rakaca-tó közel 170 hektár, ezt átforgatni nem egyszerű történet.
Ha már a pontyok is pusztulnak, akkor nagy a baj
Mint a szakember elmondta, leghamarabb a süllők és a balinok pusztulnak el, de a keszegek is nehezen bírják az oxigénhiányos állapotot. A harcsa és a ponty a legstrapabíróbbak, illetve ide sorolható a kárász is. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében az is elképzelhető, hogy a jövőben teljesen más típusú halfajokban kell majd gondolkodni.