Elképesztő, ami a sasokkal történt: ilyen még nem volt Magyarországon

Elképesztő, ami a sasokkal történt: ilyen még nem volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Kirepültek a fészekből a kis békászó sas fiókák a Bükkben. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 2024-ben is mintegy 14 territóriumban volt sikeres a költés.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

2024-ben is mintegy 14 területen volt sikeres a békászó sasok költése. A fészekből kirepült madarak szeptember második feléig még a költőterületen tartózkodnak, és továbbra is a szülőkre utaltak. Tőlük kérik és kapják az eleséget, de az idő előrehaladtával már egyre nagyobb területeket járnak be a territóriumukból, és elkezdik megtanulni a zsákmányszerzést is. Kezdetben még csak a földön járkálva, ízeltlábúakra vadászva - írta meg a Berek.hu.

A békászó sasoknál a hímek nem váltják a tojót a kotlásban, és a tojó a tojások kikelését követően is a fészeknél marad és őrzi a fiókákat, vagyis egy jól meghatározott munkamegosztás jellemző a békászó sas családra. A kis kiterjedésű táplálkozó területnek a frekventáltan használt részén a zsákmányállatok populációja kimerülhet a költési szezon második felére, és ilyenkor fordul elő gyakrabban, hogy a hímek már jobban eltávolodnak a fészektől. Ez a jelenség azzal is magyarázható, hogy szerencsére pont ebben az időszakban indulnak be a kaszálások és az aratások is, amelyek terített asztalként már nagyobb, akár 10-20 km-es távolságokból is bevonzzák a sasokat. A békászó sasok Magyarországon fokozottan védett állatnak számítanak, természetvédelmi értékük 1 millió forint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31