Terjed a gyilkos kór a németeknél: szigorításról döntöttek a franciák

Terjed a gyilkos kór a németeknél: szigorításról döntöttek a franciák

agrarszektor.hu
Franciaország fokozta az afrikai sertéspestis (ASP) miatti mefigyelést a német határ egy részén, mivel a betegség továbbra is terjed a vaddisznók között Európa nagy részén - közölte a mezőgazdasági minisztérium kedden. A betegség Franciaországba való esetleges bejutása ugyanis katasztrofális hatással lenne az ország sertéstenyésztésére és húsiparára.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Fokozza a sertéspestis miatti megfigyelést Franciaország a német határokon. Erre a lépésre azért kerül sor, mert egyre nagyobb az aggodalom a betegség Franciaországba való esetleges behurcolása miatt, amely pusztító hatással lehet az ország sertéstenyésztő iparára, és potenciálisan megzavarhatja az élelmiszer-ellátási láncokat - írta meg a Reuters. Tekintettel arra, hogy a közelmúltban a németországi vaddisznóállományokban egyre több esetben mutatták ki a fertőzés jelenlétét, a francia mezőgazdasági minisztérium közleményben jelezte, hogy fokozza a megfigyelést Bas-Rhin és Moselle megyékben, amelyek az ország két északkeleti, Németországgal határos területei.

Az emberre ártalmatlan, de a sertésekre halálos vírus az elmúlt években nyugat felé terjedt Európában, és Franciaország közelében, Belgiumban és Olaszországban is észleltek eseteket. A betegség Németországban való elterjedése felborította az ország nagy sertéságazatát, és számos tengerentúli ország tilalmat rendelt el. Az ASP kitörése az elmúlt években ázsiai országokat is érintett, hatalmas veszteségeket okozva a sertésállományoknak Kínában és Vietnamban.

Óriási figyelem kíséri a védekezést

A francia mezőgazdasági minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy kerítéseket állítson fel a német határ mentén a betegség megállítása érdekében - ezt a taktikát korábban már alkalmazták az ASP Belgiumból történő átterjedésének megakadályozására. A hatóságok a helyi vadászokkal is felvették a kapcsolatot a vaddisznóállományok szabályozása érdekében, ezt a megközelítést Olaszország délkeleti részén is alkalmazzák. A múlt héten gazdálkodói csoportok felszólították a hatóságokat, hogy Németország közelében hozzanak létre vaddisznómentes övezeteket, mint amilyeneket a belga határ mentén hoztak létre néhány évvel ezelőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 06:02