2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Figyelem! Erről minden sertéstartónak tudnia kell Magyarországon

Figyelem! Erről minden sertéstartónak tudnia kell Magyarországon

agrarszektor.hu
Az alomanyag hiánya, a nem megfelelő környezetben történő fialási kényszer, illetve a kocaszorítóval ellátott fiaztatókutricák stresszhatást jelentenek a kocák számára, ami elnyúló fialáshoz, nagyobb halva született malacszámhoz vezet, és rontja a reprodukciós termelési eredményeket. Ennek elkerülése érdekében a kutatók már foglalkoznak olyan alternatív, úgynevezett szabad fiaztatási módszerek kidolgozásával, melyek bevezetése előbb-utóbb hazánkban is elkerülhetetlen lesz.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Zárt nagyüzemi körülmények között a hígtrágyás technológia jelenleg nélkülözhetetlennek látszik telepi higiéniai és munkaerő-takarékossági érvek mentén. Új beruházások esetén magasabb bekerülési költsége ellenére is mindenki alommentes tartásban gondolkodik, habár, mint korábban említettük, az egyre fontosabb elvárások - környezeti terhelés csökkentése, állatvédelmi szempontok figyelembevétele - nem feltétlenül támasztják ezt alá, a jövőben ez a szemlélet változhat. A sertések komfortérzetének biztosítása érdekében az almos tartás előnyei közé tartozik, hogy az alomanyag a legkiválóbban manipulálható anyag. A hígtrágyás technológiákba kötelezően behelyezendő különféle játékok egyike sem veheti fel ezzel a versenyt. A sertések az alomanyag segítségével zárt istállóban is kiélhetik a keresőtevékenység iránti komoly igényüket, hiszen természetes viselkedésük jellemzője, hogy aktív periódusuk jelentős részét erre a kereső, felfedező, úgynevezett exploratív tevékenységre fordítják. A manipulálható anyag biztosításával az állatok lefoglalják magukat, csökkenthető a farokrágás és a fülrágás előfordulási gyakorisága az állományokban, ami manapság komoly problémát jelent a modern sertéstelepeken - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Fészeképítés mint öröklött mozgáskombináció

Az alomanyag hiányának negatív hatása az állatok komfortérzetére hatványozottan jelentkezik egy nagyon jelentős termelési periódusban, mégpedig a fialás körül. A vemhes koca természetes környezetben a fialást megelőző néhány napig a családdal együtt mozog, majd 3-7 nappal a fialás ideje előtt kiválik a kondából, és fészeképítéshez alkalmas helyet keres. A fészeképítési tevékenység a sertéseknél egy genetikailag rögzült, úgynevezett öröklött mozgáskombináció, ami a domesztikáció során stabilan megmaradt. A viselkedés mozgássorozatát a házisertések is mutatják, még akkor is, ha a hígtrágyás technológiai rendszerben semmilyen fészeképítésre alkalmas manipulálható anyag nem áll a kocák rendelkezésére.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?