Itt a figyelmeztetés: emberre is veszélyes betegség lehet rengeteg farmon

Itt a figyelmeztetés: emberre is veszélyes betegség lehet rengeteg farmon

agrarszektor.hu
A szőrmefarmok potenciális veszélyforrást jelenthetnek a jövőbeli világjárványok kialakulásában - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban. A Kínában végzett vizsgálat szerint a bundájukért tenyésztett állatok, mint a nyércek, mosómedvék és rókák, olyan vírusok hordozói lehetnek, amelyek képesek átterjedni az emberre - írja a Nature.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Nature folyóiratban közzétett tanulmány a kínai prémes állatok által hordozott vírusok egyik legnagyobb szabású vizsgálatának eredményeit mutatja be. A kutatócsoport, amely a vizsgálatot végezte, a vírusok széles skáláját azonosította, köztük új kórokozókat és ismert vírusokat új gazdaszervezetekben.

A szőrmefarmok hidat képezhetnek az emberek és a vadon élő állatokban keringő vírusok között. Így történnek a világjárványok

- nyilatkozta Eddie Holmes, az ausztráliai Sydney Egyetem virológusa.

A kutatók 461 állat szövetmintáit vizsgálták, amelyek 2021 és 2024 között pusztultak el kínai farmokon. A minták többsége négy, kizárólag szőrméért tenyésztett fajból származott: nyérc, vörös róka, sarki róka és mosómedve kutya. Az elemzés során összesen 125 vírust azonosítottak, köztük számos influenzavírust és koronavírust. Ezek közül 36-ot még soha nem láttak korábban, és sokukat olyan fajokban találták meg, amelyekről korábban nem tudták, hogy gazdájuk lehetnek. Alice Hughes, a Hongkongi Egyetem természetvédelmi biológusa szerint az elemzés

rávilágít arra, hogy ezek az aggodalmak jogosak, és hogy az emberre nézve ismert kockázatot jelentő vírusok sokfélesége még nagyobb, mint eddig gondoltuk.

A szakértők szigorúbb biológiai biztonsági intézkedések sürgetnek a szőrmefarmok esetében. Javaslataik között szerepel az állatok karanténba helyezése, a túlzsúfoltság csökkentése, valamint a ketrecek tisztítására, a takarmány beszerzésére és a hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó szabályok szigorítása. Mark Oaten, a Nemzetközi Szőrmeföderáció vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a gazdaságoknak a legmagasabb biológiai biztonsági előírások szerint kell működniük.

A prémet tenyésztők által tett megelőzési és felügyeleti intézkedések továbbra is a legjobb eszköztárat jelentik a lakosság egészségét fenyegető kockázatok további mérséklésére

- mondta. A kutatók mintegy három tucat vírust minősítettek a leginkább aggályosnak, mivel képesek a fajok között terjedni. A mosómedvék és a nyércek egyenként tíz ilyen magas kockázatú vírust hordoztak - a legtöbbet minden faj közül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?