Elképesztő, mire jöttek rá a kutatók a méhek egészségével kapcsolatban

Elképesztő, mire jöttek rá a kutatók a méhek egészségével kapcsolatban

agrarszektor.hu
A kolumbiai Rosario Egyetem kutatói egy új, ígéretes táplálékkiegészítőt fejlesztettek ki, amely megvédheti a méheket a növényvédő szerek káros hatásaitól. Az innovatív megoldás kulcsfontosságú lehet a beporzók védelmében, akik nélkülözhetetlenek az ökoszisztémák fenntartásában és az élelmiszertermelésben - olvasható a Reuters oldalán.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A bogotai székhelyű Rosario Egyetem kutatói az Arizonai Egyetem Idegtudományi Tanszékével és a kolumbiai Universidad Javeriana Egyetemmel együttműködve dolgoztak ki egy új, növényi alapú étrend-kiegészítőt. Ez a készítmény segíthet a méheknek ellenállni a mezőgazdaságban széles körben használt idegmérgek hatásainak, megóvva motoros rendszerüket és memóriájukat a károsodástól.

Ez egy táplálkozási megoldás arra a problémára, amellyel a méhek szembesülnek, amikor a növényvédő szereknek vannak kitéve. A táplálék arra készteti őket, hogy védelmet fejlesszenek ki a növényvédő szerek ellen

- ismertette Andre Riveros, a Rosario Egyetem docense.

A kutatók flavonoidokat, növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékeket használtak fel a készítmény létrehozásához: ezek az anyagok ugyanis számos egészségügyi előnyükről ismertek. A fejlesztés kezdeti szakaszában a tudósok benyugtatózott méheket helyeztek kis laboratóriumi csövekbe, és egyenként etették őket a táplálékkiegészítővel. Juan Jose Ovalle, az egyetem természettudományi hallgatója elmondta, hogy a tesztelés jelenleg már valós körülmények között, egy egyetemi méhészetben is folyik.

Juan Jose Ovalle hangsúlyozta a kutatás jelentőségét. Mint fogalmazott, már tudják, hogy vannak olyan molekulák, amelyek javítják a méhek egészségét, és vannak olyan molekulák is, amelyek megakadályozzák a növényvédő szerek által okozott idegi károsodást. A kutató hozzátette, hogy fontos folytatni a munkát a módszerek hatékonyságának növelése érdekében, hogy még hatékonyabban támogathassák a méheket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?