Különleges állat került be Magyarországra: te találkoztál már vele?

Különleges állat került be Magyarországra: te találkoztál már vele?

agrarszektor.hu
2005-ben - amikor még talán senki sem gondolta, tudta, hogy másfél évtized múlva a valamikor nagy becsben tartott gyapjúra nem lesz kereslet - került be az országba a dorper juh a Debreceni Egyetem révén, Svájcból keresztezési partnerként egy kísérleti sorozat részeként (a hazai szőrös juh program keretében). Bár a dorper fő vonzereje a gyapja vedlése, ez nem egyöntetű a fajtában, hanem egyedektől függő, változatos.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A gyapjút évekig tárolni, eladni nem tudó juhtartók, juhtenyésztők e fajtában gondolták, gondolják megtalálni a megoldást. Hiszen a dorper egy Dél-Afrikában - az 1930-as évektől kezdődően - tenyésztett, az angol hústípusú és a szomáliai feketefejű, zsírfarkú juhok szisztematikus keresztezéséből létrejött vedlőgyapjas fajta. Így indult hódító útjára mint új fajta, elsősorban különböző gyapjas fajták keresztezési partnereként. Idehaza 2022-ben 10 tenyésztőnél már 167 db anya volt - írja a MÁSZ

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a dorper fő vonzereje a gyapja vedlése, ez nem egyöntetű a fajtában, hanem egyedektől függő, változatos. A márciusi ellések után, a külső hőmérséklet emelkedésével kezdődik, hasaljon, oldalon, fartőnél, ami az állatok őrült dörgölőzésével is jár. A hodályban feltehető, minden hegyes tárgy, jászolsarok, drankavég segít ebben, s a nyomát viseli. Mindenütt maroknyi vagy még nagyobb csomó fehér, szinte nemezzé összeálló szőrcsomók jelzik a vedlés nyomait. Az amúgy is szelíd, nyugodt állatok dörgölőznek az emberhez, türelmesen állják, hogy valaki segítsen megszabadulni viszkető takarójuktól (foltokban le lehet tépkedni).

Érdekes kép alakult ki a keresztezett egyedek esetében. Vannak egyedek, amelyek vedlése júniusban meg sem indult, de vannak olyanok is, amelyek gyorsan megvedlenek, ilyenek például azok az anyák amelyeknek a báránya elhullott az ellés környékén. Feltűnő és elgondolkodtató a fiatal, 2022-es, 2023-as születésű állatok esete. Ezek már vagy teljesen, vagy kétharmadnyira levedlettek ilyenkorra. Az idősebb anyák esetében, amelyek 2020-as és 2021-es születésűek, megfigyelhető két változat: vagy a teljes bőrfelület szinte nullásra lenyírtnak néz ki, vagy 1-2 cm-es durva szőrfelület van az elhullatott alatt. Említést kell tenni a levedlett anyag feltakarításáról is. Amíg 30-50 egyed szintű az állomány még napi karámfeltakarítással, felhajtóúton való összeszedésével viszonylag egyszerűen megoldható, addig egy 2-300-as állomány feladja a leckét a gazda számára. 2023-ban megnyírták az állomány. A nyírók szerint nagyon rossz nyírni a fajtát - a gazda szerint inkább csapni való volt a munka minősége.

EZ IS ÉRDEKELHET

E fajta másik nagyon fontos ismérve, hogy különlegesek a szaporasággal összefüggő tulajdonságai. Érdekes és valós megállapításokkal találkozunk különböző szakmai kiadványokban, szakkönyvekben. Például ilyen, hogy a jerkék éves korukra ellethetők. Ez tény, sőt, a 30-40 kg-os bárányokat ivar szerint ajánlott szétválogatni! Egyébként jó tartási, takarmányozási körülmények között nincs gond az elléssel, sem a felneveléssel, még ikerellés esetében sem. Az előbbi szakirodalmi megállapítás folytatása, hogy „szaporítás közben is ivarzanak és fogamzanak” (Veress és mtsai, 1982). Tapasztalatok szerint nyolchónaponként folyamatosan, időzítve ellethető hormonális kezelések nélkül. 

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?