Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
2017-ben állt be a nagy fordulat, miután számos nyúlhúst népszerűsítő kampány indult, ami a mai napig is tart. Ezeknek köszönhetően már majdnem tíz éve az áruházak polcain is megtalálhatóak a nyúltermékek és a háztáji nyúltenyésztés is ismét lendületre kapott. A Nyúl Terméktanács elnöke az Agrárszektornak elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt években szinte minden évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás, jelenleg 400 és 500 tonna között van éves szinten a belföldi kereslet.
Továbbra is az exporton van a hangsúly
Az ágazat elsődlegesen továbbra is exportorientált és a hazai nyúltermékeket 96-97 százalékban a külföldi piacokon értékesítik. Több mint 17 országba szállítunk jelenleg, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország és Olaszország számít a fő exportpiacunknak, de a Közel-Keleten is keresik a magyar termékeket. Juráskó Róbert elmondta, hogy nagyon népszerűek külföldön a hazai árucikkek, ugyanis a magyar nyúlhús nagyon jó minőségű.
A szakember hozzátette, hogy az ágazat szempontjából a Covid komoly nehézségeket okozott, hiszen bezártak a külföldi piacokat és felhalmozódtak a készletek. Ezt a válságot követően jött a háborús helyzet és az aszály, ami súlyos gazdasági nehézségeket okozott a tenyésztőknek.
A legnagyobb kihívás az energiaköltség, a takarmányköltség, és ezeken kívül még a munkaerőhiány is komoly problémát jelent az ágazat számára.
Egyre népszerűbb a háztáji nyúltenyésztés
Juráskó Róbert szerint a háztáji nyúltenyésztés reneszánszát éli Magyarországon, és egyre több gazda kezdi el a munkát a nyúltenyésztésben. Hozzátette, hogy ez az egyik legkönnyebben tenyészthető állatfaj háztáji körülmények között.
Egy anyanyúl 40-45 utódot tud felnevelni egy évben, két és fél kilóval számolva ez egy darab hízó súlyával ér fel, ezáltal a családok jó minőségű fehérjével tudják ellátni magukat.
A szakember elmondta, hogy a nyúlhús egy nagyon kedvező élettani hatásokkal rendelkező termék és az egyik legnagyobb fehérjetartalmú hús a piacon. Hozzátette, mivel abrakfogyasztó állatról van szó a húsban nem található semmilyen melléktermék vagy hozamfokozó. A legelső hús, amivel találkozhat egy kisbaba, az a nyúlhús, hiszen már három hónapos kortól lehet fogyasztani. A hazai termékeknek közel 20%-a bébiétel alapanyagként kerül feldolgozásra.
Nincs benne semmilyen allergén anyag, illetve a zsírtartalma is nagyon alacsony, ezért könnyen beépíthető diétás étrendbe, valamint a sportolók is rendszeresen fogyasztják.
Juráskó Róbert elmondta, hogy a magyar nyúltenyésztés az egyik leginnovatívabb Európában. Hozzátette, olyan piacokra szállítunk, amelyek nagyon magas állatjóléti követelményeket várnak el és az ehhez szükséges beruházások meg is valósultak a hazai nagyüzemekben.
A szakember arról is beszélt, hogy napjainkban egyre gyakoribbak az állatbetegségek és a nyulaknál is van két súlyos kór, amelyek ellen kötelező védekezni. A mixomatózis és az orrvérzéses betegség ellen is van vakcina és az oltási programot minden tenyésztőnek be kell tartani ahhoz, hogy az ágazat ne kerüljön olyan nehéz helyzetbe, mint amilyet a ragadós száj- és körömfájás járvány okoz más állatfajoknál.