Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A képviselők július 13-án elfogadták azt a gazdasági és pénzügyi salátatörvényt, aminek a 97. paragrafusa a jövedéki adószabályok módosításával lehetővé tette, hogy bárki évi 50 liternyi párlatot főzzön - vagy főzessen le bérfőzdében - adómentesen. Ennek feltétele, hogy az ital kereskedelmi forgalomba ne kerülhesse, csak a párlatfőző személyes fogyasztására vagy kínálásra szolgáljon.
Bár a törvényt mindenki úgy idézi, hogy az szabad pálinkafőzést tesz lehetővé, a törvénymódosítás nem pálinka-, hanem párlatfőzésről szól, ami nagy különbség - mondja Piros László, a Pálinka Lovagrend nagymestere.
Hogy a gyümölcspárlatokon belül milyen italok minősülhetnek pálinkának, azért fontos, mert a pálinka névre hazánknak négy osztrák tartománnyal együtt európai uniós védettsége van.
A pálinkások szerint a törvényváltozás komoly nehézségeket okoz majd, véleményük szerint ugyanis a jogszabály túl nagy szabadságot adott a házifőzést választóknak, és azt sem lehet majd megfelelően ellenőrizni, hogy ki miből hogyan és mit főzött.
Marjai Miklós, a Panyolai Szilvórium Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vendéglátósok miatt is aggódik, szerinte ugyanis megtehetik, hogy akár az ő palackjaikat töltik vissza házilag készített italokkal, vagyis a házi főzetek bekerülnek a kereskedelmi forgalomba, ami jelentősen rombolná a pálinka imidzsét.
A pálinkások egy része szerint az új szabályozás a pálinkák értékesítését is visszavetheti, holott az már most is csökken a válság hatására, pontos számot azonban senki nem tud mondani.
Egyes vélemények szerint akár több tíz százalékot is eshet az értékesítés, mások szerint nem lesz érdemi változás, hiszen a mostani törvény csak a már régóta működő zugfőzdék tevékenységét legalizálta.
Panyik Gáborné, a Magyar Pálinkacéh elnöke, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének adjunktusa szerint az igényes pálinkafogyasztók az elvárt minőségben bízva nem fognak házifőzetet vásárolni.
A pálinkások között van, aki abban bízik, hogy a jövedéki adó szabályainak fellazítása miatt az Európai Unió nem fogja jó szemmel nézni a törvénymódosítást, alapvetően ugyanis az unióban a pálinka, mint minden égetett szeszes ital, adóköteles jövedéki terméknek minősül. Ez alól csatlakozásunk után 2015-ig kaptunk felmentést, ezalatt a házilag főzött termékekre az érvényes jövedéki adó felét kell csak kivetni. A mostani passzusok ezen a kialkudott kedvezményen is túlmennek.
Panyik Gáborné szerint maga az Európai Unió fog eljárást indítani, és miután a jogszabály szeptember 27-én hatályba lép, októberben már indulhat is a vizsgálat. Számos pálinkafőző bízik hasonló lépésben.