Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A világon a palackozott borok fogyasztásán belül a legmagasabb minőséget képviselő prémium borok aránya 23 százalék, míg nálunk nem éri el a 6 százalékot. Ebben Palotás János szerint szerepe van annak, hogy sokan nem ismerik ezt a minőséget, erre kellene inkább a marketing forrásokat fordítani.
A prémium bor előállításához mintegy ötödére kell korlátozni a terméshozamot. Az igazán magas minőségnél maximum 1,5 kilogramm lehet a termésmennyiség. A Palotás János és társai által kialakított márka prémium kategóriás borai a kiemelt borvidékek legjobb dűlőiben teremnek. A hozamkorlátozás mellett kiváló technológiai háttér az elvárás, valamint az, hogy a borvidék egyik top borászának kell készítenie.
Palotás János szerint nem elég csak elmagyarázni, hogy mi is az a prémium bor, hanem a borbarátokat borbirtokossá kell tenni. Szőlőtulajdonosok lehetnek egy neves borászat legkiválóbb dűlőjében. Így a saját tőkéjükön termett, saját címkével ellátott borukat ihatják, s ezt kínálhatják a vendégeiknek. Kötelezettségük csupán annyi, ha úgy gondolják, időnként kilátogathatnak a birtokra. Ez nem virtuális, hanem a valóságos tulajdon, amit bejegyeznek a földhivatali nyilvántartásba is. A tőkéken ott a tábla, a tulajdonos nevével.
A megszerezhető tőkeszám attól függ, hogy a borbarát egy, kettő, vagy több karton borra fizet elő, akár több borvidéken is. Egy karton bor 15 kilogramm szőlőből lesz. Ez a hozamkorlátozást figyelembe véve 10 tőkét jelent. Palotás János elmondta, már mintegy 800 tagja a borbirtokos társaságnak.