Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény óta jóval nagyobb a vállalkozói kedv. A törvény kimondja, hogy gyümölcsökből évente 50 liter gyümölcsszeszt, azaz 86 liter 50 fokos pálinkát lehet háztartásonként saját fogyasztásra adómentesen főzni vagy főzetni.
Ifjabb Nagy Árpád, a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. főzőmestere mesélt a pálinkafőzésről:
- A főzési díj, ha a háztartásonkénti 86 liter pálinkát vesszük, literenként lecsökkent 1400-ról 700 forintra - magyarázta ifjabb Nagy Árpád. - Általában 5-10 mázsa cefréből készítenek pálinkát az emberek, tehát nem olyan nagy költség biztos helyen kifőzetni a cefrét.
Ebben az évben az időjárás kedvezett a gyümölcsöknek, a cseresznye nem repedt meg az esőtől, így nem vizeződött fel az íz- és a cukortartalom. Nyolc-tíz éve nem volt olyan jó kajszibaracktermés megyénkben, mint az idén, de a fő pálinkaforrásnál, a szilvánál sincs ok a panaszra.
- Örvendetes, hogy egyre több új főzetővel is találkozunk - ecsetelte a csabai főzőmester. - Akinek nincs kertje, gyümölcsöt vásárol, és utánajár, mi a jó cefre titka. Hozzánk is sokan térnek be, hogy cefreélesztőt, tápanyagot, enzimeket vegyenek, melyek nem drágák, de ezáltal jobb az alkohol-kihozatal, az aroma.
Hozzátette, hogy még mindig jóval többen vannak, akik szakértőkre bízzák a szeszfőzést, szerinte többek közt azért, mert a rossz cefrézés, a nem megfelelő pálinkafőzés során metilalkohol képződhet, és ez akár vakságot is okozhat. Összességében fejlődni látszik a pálinkaipar, az emberek vevők az igényes szeszesitalokra, és rájöttek, hogy igazán jó pálinka csak ízletes, ép, friss és minőségi gyümölcsből főzhető, némi szakértelemmel.
forrás: mmgonline.hu