Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A statisztikák szerint azokon, akik mustgáz-mérgezést szenvedtek, 50 százalékban már nem lehet segíteni, ezért például a mátrai borvidéken minden évben balesetvédelmi oktatást tartanak a szüret és a borkészítés előtt, hogy a munkálatok biztonságban érjenek véget.
A szüret utáni harmadik és negyedik napon a legaktívabb a mustgázképződés. Ekkor az egyébként máskor szagtalan gáznak finom, édeskés illata is van. ha a levegő mustgáztartalma eléri a 10 százalékot, akkor rosszulléttel, harminc százaléknál pedig már halállal kell számolni.
Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Egyszerűen megelőzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Vannak olyan gázérzékelők, amelyek jelzik a magas szén-dioxid-szintet, de elegendő egy derékmagasságban tartott vagy a pince legalsó lépcsőjén elhelyezett meggyújtott gyertya is, hogy időben észrevegyük, ha menekülni kell. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.
Ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok a szabályok betartására, a megfelelő ventilátor és szellőzőberendezés kialakítására - írja a heol.hu