Családi érték a minőség

Agrárszektor
A Magyarországi Újbor és Sajtfesztiválon idén az Effendy-Vin Kft. Balatonedericsi Chardonnay-ja szerezte meg a legmagasabb minősítést és érdemelte ki a "Magyarország 2012. évi Újbora - Az Olimpikonok Újbora" címet. A sikerrel egy valódi családi borászat generációkon átívelő munkájának gyümölcse ért be, a vállalkozás által bejárt útról, múltról jelenről és jövőbeli tervekről faggattuk Effenpergel Győzőt, a Balaton-felvidéki borvidéken található pincészet borászát és ügyvezetőjét.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mióta foglalkoznak szőlőműveléssel illetve borral?

Jelenlegi formájában 2005 óta működik a vállalkozás, ezt megelőzően 1987 óta családi gazdaságként működtünk. Tudomásom szerint már a dédszülők is szőlőtermeléssel foglalkoztak, más egyéb mezőgazdasági birtokok mellett. Az ősi birtokok Lesencetomajon és környékén voltak, egy kisebb szőlőterület biztosította a család megélhetését. A szőlőt már abban az időben is feldolgozták és borként értékesítették, erről árulkodik a máig meglévő "öreg pince" és néhány megmaradt pincefelszerelés is. Az 1960-ban létrejött termelőszövetkezet után csupán kisebb, háztáji szőlőterület maradhatott meg, a rendszerváltás után pedig a korábbi birtokok helyett másutt kapott a család szőlőültetvényt, így a területeink zöme már Balatonedericsen található.

Mekkora területen gazdálkodnak?

Az évek során arra törekedtünk, hogy a szőlőterületet növeljük, így a korábbi 1,5 hektár mellé további területeket vásároltunk, kihasználva a korábban még létező birtok-összevonási célú támogatási lehetőségeket. Jelenleg mintegy 10 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezünk. Ugyancsak az uniós és belpiaci támogatási lehetőségek igénybevételével arra törekszünk, hogy a kiöregedő korszerűtlen ültetvényeket újratelepítsük, évente mintegy 1 hektár nagyságban. Szőlőtermésünk évjárattól függően 400-500 mázsa évente, melyet teljes egészében feldolgozunk és saját üzemünkben a kész borokat le is palackozzuk. Vállalkozásunk 5 alkalmazottal és a szőlőtermelésben időszaki munkaerővel oldja meg feladatát.

Feldolgozó rendszerünk a legmodernebb technológiával rendelkezik, borainkat reduktív eljárással készítjük. Megvalósítottuk az erjesztés időszakában alkalmazott hűtőrendszert. A tárolást saválló acéltartályokban oldjuk meg. A berendezések megvalósításához UMVP forrásból támogatást nyertünk el és kihasználunk minden a mikro vállalkozások számára elnyerhető pályázati lehetőséget.

Hogyan oldják meg az értékesítést?

Évente mintegy 1000-1200 hektolitert értékesítünk, ugyanis saját termésünk mellett a környék kistermelőitől - mintegy 20-25 fő - felvásároljuk az általuk elkészített borokat, melyek folyóborként kerülnek értékesítésre a kis-és nagykereskedelmi partnereinkhez egyaránt. Dunántúli megyékbe saját fuvareszközzel szállítjuk ki borainkat vevőinkhez, akik már több évtizede partneri viszonyban állnak velünk. A saját szőlőterületről származó palackos és folyóboraink főként helyben kerülnek értékesítésre, de szívesen megjelenünk egy-egy neves rendezvényen, borfesztiválon, vásáron, ahol borainkat már keresik vendégeink. Ezeken a helyeken egyébként feleségemmel és gyermekeimmel közösen veszünk részt az értékesítésben.

Sajnos jelenleg úgy tapasztaljuk, a piaci viszonyok nem kifejezetten kedvezőek a magasabb minőségű borok vonatkozásában. Csak kisebb réteg engedhet meg magának prémium minőségű terméket, kereslet inkább az alacsonyabb árfekvésű borokra van.
Terveink között szerepel egy-egy nagyobb városban szélesíteni piaci kapcsolatainkat, így fel kívánunk keresni ezzel foglalkozó kis-és nagykereskedelmi egységeket, ahol a minőségi borokra is van kereslet.

Mire számíthatnak azok, aki személyesen keresik fel a pincészetet?

Az Effenpergel családi borház nagyon szép környezetben van Balatonedericsen. Csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, illetve a környező hegyekre, a Szent György-hegyre, a Badacsonyra és a Szigligetre egyaránt. A mögöttünk elhúzódó Keszthelyi-hegység a panoráma megkoronázása. Ezt az adottságot kihasználva, parkosított környezetben várjuk az ide látogatókat, ahol kemencében sült ételeket és kiváló borokat szolgálunk fel vendégeinknek. Borkínálatunkban a fehér és vörös, a száraz és édes borok széles választéka megtalálható, így például a 2009-es évjáratú, a Veszprém Megyei Borverseny Nagy Arany minősítését magáénak mondható jégborunk, vagy a most kitüntetett 2012-es évjáratú Chardonnay.

Ha már az elismeréseknél tartunk, az említetteken felül milyen sikereket értek még el a pincészet borai?

Boraink számos Arany minősítést begyűjtöttek már a helyi és hegyvidéki borversenyeken, Olaszrizlingünk 2009-ben és 2011-ben Balatonederics község bora lett, Szürkebarát és Chardonnay borunk a Zalaegerszegi Díszpolgárok bora címet kapta meg 2010-ben. Vendégeink körében nagy tetszésnek örvendenek muskotály boraink, illetve a Zöldveltelíniből készített félédes borunk is.

Mik az Ön, illetve családja kedvencei?

A magam részéről saját borként az Olaszrizling fajtát kedvelem és borász kollégáim kínálatából is ez a fajtát keresem. Feleségem inkább az édes borokat részesíti előnyben, míg jómagam és gyermekeim inkább a szárazakat kedveljük.

A családi vállalkozások kulcsfontosságú kérdése az utódlás. Lesz kinek továbbadni a stafétát?

A családi jelleget mindenképpen fenn kívánjuk tartani, a szakma folytatását biztosítva látom azáltal, hogy fiam jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán másodéves hallgató Szőlész-borász mérnök szakon, lányom pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi karának Munka- és Szervezetpszichológia mesterképzését végzi, a borfesztiválokon pedig vállalkozásunk marketing ügyeit intézi. A borok minőségéért magam vállalom a felelősséget, hiszen ilyen kis gazdaságban a kellő odafigyelésre, a szakértelemre és tapasztalatra nagy szükség van.

Effendy-vin Kft.
8312 Balatonederics,
Bakosdomb u. 9.

+36 30 947 4303
effendy-vin@t-online.hu

Hogyan tovább, mit terveznek a jövőre nézve?

Távlati terveink között szerepel a szőlőtelepítés folytatása, a fajtaválaszték bővítése, amennyiben erre pályázati lehetőség kínálkozik a saját pénzeszköz kiegészítéseként. Bízunk abban, hogy a jó magyar borok kereslete a későbbiekben növekedni fog és piaci lehetőségeink szélesedni tudnak külföld irányában is, mely utóbbihoz a megfelelő volument biztosítani kell részünkről. Az ismertség és elismertség tekintetében marketing munkákra is többet kell fordítanunk, hiszen a " Jó bornak is kell a cégér" elvét mi is valljuk.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?