Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: a borászok a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni. E két terület - a növényvédelem és a borászat - összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásával. A fejlődés egyértelműen leszűrhető, mert a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is.
- Örömteli, hogy idén is 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről - mondta Czigány Tibor. - A beérkezett 373 nevezést a nevező cégek borászaiból kialakított 10 bizottság bírálta el. Idén már lényegesen nagyobb összetettség és gazdagabb gyümölcsaroma volt jellemző a Syngenta borversenyre benevezett fehér és rozé borokra, a borászok tudatossága örömteli számunkra. A vörösborok tekintetében a szőlő alapanyag mellett kiemelkedő fontosságú az érlelés, mely a benevezett 106 vörösbor minőségét nagymértékben meghatározta.
Az aszály éve volt 2011 után a tavalyi év is, viszont a borászok az előző év tapasztalatai alapján a helyes szüreti időpont megválasztása mellett nagy odafigyeléssel kiváló minőségű borokat készítettek, értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.
2012-ben súlyos betegségekkel nem kellett a gazdáknak szembenézniük, viszont a szakszerű növényvédelmi technológia megválasztása és alkalmazása a száraz években is rendkívül fontos, jelentette ki dr. Májer János. A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója kifejtette: az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, idén is tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt.
A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es 'Aranymetszés" Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki. Hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-an pedig oklevelet vettek át.