Vágyálom maradhat az olcsóbb kenyér

agrarszektor.hu
Hiába csökken a lisztár,nem lesz olcsóbb a kenyér.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még nem alakultak ki a pékek szerint az új búza betakarítása utáni árviszonyok a hazai lisztpiacon, ezért várhatóan csak augusztus 20-a - az új kenyér ünnepe - előtt derül ki, csökkenhetnek-e a kenyérárak az üzletekben. A malmok viszont lassan két hónapja lefelé korrigálják átadási lisztáraikat, amelyek mostanáig már 10-15 százalékkal estek. A sütőipar ugyanakkor máris az új útdíjra, a magasabb bérköltségekre vagy az energia- és üzemanyagárak növekedésére hivatkozik, ezért nem kizárt, hogy a lisztárcsökkenésből semmit sem ad tovább a fogyasztóknak. Sőt, egyes iparági kalkulációk szerint a lisztárak visszarendeződése a költségnövekedések felét sem kompenzálhatja a sütőiparban.

Körülbelül két hét múlva derülhet ki, változhatnak-e a kenyérárak az új búza betakarítása után - jelentette ki az agrarszektor.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Hozzátette: még nincsenek kialakult lisztárak és nem ismertek a pontos lisztminőségi paraméterek sem.

Egyelőre a beharangozott malmi lisztár-csökkentés sem valósult meg, eddig csupán ígéretek hangzottak el - közölte az elnök. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartotta, hogy a liszt valóban olcsóbb lesz, de tájékoztatása szerint az új árképzésnél a sütőiparnak a nemrég bevezetett útdíjat, az egyéb logisztikai kiadásokat, az energiaköltségeket vagy a magasabb minimálbért is figyelembe kell majd vennie.

Malomipari cégvezetők viszont az agrarszektor.hu-nak korábban úgy nyilatkoztak, hogy az iparág tulajdonképpen már júniusban megkezdte a lisztárak fokozatos csökkenését, így a július elején kezdődött, idei betakarítás idejére előre beárazta az új búzából készült lisztet. A ma is tartó lisztpiaci áresést részben az okozza, hogy a világszinten is jó termés hatására a búzafelvásárlási árak 30-40 százalékkal zuhantak tavalyhoz képest. Emellett azonban az árak visszarendeződésében az is szerepet játszott, hogy mára hatalmas méreteket öltöttek a lisztpiaci áfacsalások, ezért a legális malomipari cégek irreális árversenyre kényszerülnek piacaik megtartása érdekében.

Iparági információk szerint a malmi átadási lisztárak mára kilónként 80-85 forintra csökkentek a korábbi 95-100 forintról, és ez 10-15 százalékos áresésnek felel meg. A cégek nem csak a kiskereskedelem, hanem a sütőipar számára is alacsonyabb árakon értékesítenek, tehát - állítják a molnárok - ma már a pékek is olcsóbb liszttel dolgozhatnak.

A lisztárak visszarendeződése a felét sem kompenzálhatja azoknak a többletkiadásoknak, amelyek az elmúlt egy évben merültek fel a pékeknél - közölték ugyanakkor sütőipari szakértők. Ezért szerintük nem lehet szó a sütőipari termékek árának csökkentéséről, hanem éppenséggel iparági áremelésre lenne szükség. A közeljövőben azonban nem látnak esélyt arra, hogy a kereskedők bármilyen árnövelési törekvést elfogadjnak, ezért szerintük a legtöbb terméknél a mára kialakult árak szinten tartása várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?