Hiába az akácharc! - Kevés lesz idén a méz

agrarszektor.hu
Az időjárás nem támogatja az akácot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Várhatóan 25-30 százalékkal kisebb lehet az átlagosnál az idén az akácméz mennyisége, mivel az elmúlt hetek hűvös, esős időjárása nem kedvezett a méhek tevékenységének - mondta el a Napi Gazdaságnak Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ügyvezetője.

Egy átlagos évben a hazai évi 24-24,5 ezer tonnányi előállított méz mintegy fele akácméz. A méhészek most még bíznak benne, hogy közelíthetünk ehhez a mennyiséghez, ugyanis számukra az akácméz a legjövedelmezőbb mézfajta. Ennél a mézfajtánál a felvásárlási és fogyasztói árak alakulása az előállított mennyiségtől függ majd, egyelőre azonban még nem stabilizálódott a piac: előfordulhat kilogrammonként 1000-1200 forintos kereskedői ajánlat is a hordós kiszerelésre, míg a termelői közvetlen értékesítésben 1800-2000 forint között mozoghatnak az árak.

A szakember elmondta, hogy az elhúzódó repcevirágzás miatt ugyanakkor kedvezően alakulhat a repceméz mennyisége. A felvásárlási árak mindenesetre kedvezőek, kilogrammonként 750-850 forintot kínálnak jelenleg a kereskedők. Az akácméz hozamkiesése ellenére a jövedelmezőséget tekintve még lehet átlagos évük a méhészeknek, mert az egyéb növények virágzása még hátravan. A napraforgó például még sokat javíthat az előállított méz mennyiségén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06