Itt a lista: ezeket az üzleteket zárja be a magyar Tesco!

agrarszektor.hu
Hivatalosan is bejelentette a Tesco, amiről már napok óta érkeztek a hírek, hogy 13 üzletét bezárja Magyarországon. Az üzletbezárások több mint 500 dolgozót érintenek, akiket ma tájékoztatnak. A lépést azzal indokolja a Tesco, hogy a jogszabályi változások miatt jelentősen megemelkedtek a működési költségei itthon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tesco ma bejelentette, hogy bezárja 13 üzletét Magyarországon. Az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges. Mindezek hatására sürgetőbbé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata - áll a Tesco közleményében.

A bezárandó boltok körülbelül az öt százalékát jelentik a hazai hálózatnak és inkább a közepes méretűeket szünteti meg a Tesco. Összesen 222 boltjuk van az országban. Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója elmondta:
"A magyarországi Tesco hosszú távú működését és eredményességét szeretnénk biztosítani azzal, hogy bezárjuk 13 áruházunkat...Számunkra most az a legfontosabb, hogy az érintett áruházakban dolgozó munkatársainknak a Tescón belül találjunk más munkalehetőséget."


A bezárásra kerülő budapesti üzlet, forrás: Google Street View

A 13 áruház bezárása több mint 500 munkatársat érint. A Tesco döntéséről a mai napon tájékoztatja az érintett megyei kormányhivatalok munkaügyi központjait és a szakszervezeteket, utóbbiakkal a jogszabályokban rögzített 7 nap elteltével megkezdi a tárgyalásokat. A vállalat ma tájékoztatja az érintett áruházakban dolgozó munkatársakat az áruház bezárásának bejelentését követő lépésekről.


A bezárásra kerülő üzletek, forrás: Tesco-Global Áruházak

 

Globális gondok a Tescónál
A Tescónál globális szinten is problémák vannak, ugyanis a cég 96 éves története alatt nem volt példa olyan drámai évre, mint a tavalyi. Négy profit warningot tett közzé a társaság és egy könyvelési botrány is sújtotta, ami miatt 263 millió fonttal kellett módosítani a profitszámokat. Több vezetőnek távoznia kellett, szeptemberben új vezérigazgató érkezett a céghez, akinek a feladata, hogy "rendet tegyen". A szorult nemzetközi helyzetben talán az sem véletlen, hogy Magyarországon is karcsúsít a vállalat.
Magyar okok

A Portfolio korábban több cikkében is beszámolt arról, hogy a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi cégek életét több törvénnyel is alaposan átírta a kormány. A Tesco a mai bejelentésével lényegében ezekre a számára negatív kormányzati lépésekre reagált (a Spar magyarországi cége fejlesztések elhalasztásával és a franchise-hálózat erősítésével reagált).

A kormányzati intézkedések a következők:

1. Sávossá tette a kormány az élelmiszer-lánc felügyeleti díjat, a legmagasabb árbevételű cégek terhelése akár a 30-szorosára is emelkedhet.

2. Egy tavaly decemberi törvénymódosítással az eredetileg 2014. december 31-én lejáró plázastop meghosszabbításra került. A változás értelmében a korábbi 300 négyzetméteres eladótérre vonatkozó korlátozás helyett bruttó 400 négyzetméter lesz a még különengedély nélkül létrehozható üzletek nagysága. Az ennél nagyobb üzletek esetében a bővítés illetve építés esetében az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni.

3. Szintén egy tavalyi törvény mondta ki: 2017 januárjától nem értékesíthet napi fogyasztási cikkeket veszteséges vállalkozás, ha éves árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06