Már megint találtak hamisított mézeket

agrarszektor.hu
Hamisítás gyanúját felvető mézeket is találtak a kereskedelmi forgalomban a decemberi szezonális ellenőrzéseken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Kiemelten vizsgálták a különböző húsokat, az édesipari termékeket, a déli gyümölcsöket, a borokat és a pezsgőket is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ellenőrök 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben a decemberi országos szezonális élelmiszer-ellenőrzéseken - közölte a vizsgálatot koordináló (Nébih). A tájékoztatás szerint 5045 ellenőrzést végeztek, s 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékánál találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége 2 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 4,6 százalékkal szemben - közölte a Nébih.

A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt valamilyen probléma a nyomonkövethetőséggel, egy éve ez az arány 2,5 százalék volt. A vizsgált 18 826 élelmiszertétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból - olvasható a közleményben.

A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déli gyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is - közölte a hivatal.

A kistermelői tevékenység vizsgálata során 17 regisztrációval nem rendelkező álkistermelővel szemben kellett eljárni. A laboratóriumi vizsgálatok négy mézminta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06