Áttörés! - Nagyon gyorsan kimutatják a veszélyes kórokozót

agrarszektor.hu
Akár 24 órára is csökkenthető a szalmonella vizsgálata egy új módszerrel, amely a tömegspektrometria segítségével azonosítja a mikroorganizmusokat. A MALDI-TOF elnevezésű azonosítási módszer forradalmasíthatja a mikrobiológiát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mikrobiológiai laboratóriumok egyik legfontosabb feladata az élelmiszerláncba jutó alapanyagok, termékek vizsgálata, illetve a kórokozó mikroorganizmusok jelenlétének gyors, megbízható kimutatása, azonosítása. A szabványos, tenyésztéses mikrobiológiai módszerekkel a patogén mikroorganizmusok kimutatása viszonylag hosszú, akár 5-8 napot is igénybe vehet, ezért a modern mikrobiológiai módszerek súlypontja a gyors, műszeres analitikai vizsgálatok felé tolódik el - mondta Lovász Csaba, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

Az alternatív mikrobiológiai metodikák egyik legújabb képviselője a tömegspektrometria (MALDI-TOF), amelynek segítségével mikroorganizmusokat lehet azonosítani percek alatt. Az új laboratóriumi módszer nagyszámú mintáról, rövid idő alatt megbízható eredményt szolgáltat.

A MALDI-TOF betűszó egy speciális tömegspektrométert jelent. A MALDI (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization) egy fotoionizációs ionforrást, míg a TOF (Time of Flight) egy repülési idő tömeganalizátort jelöl (a 2002-es kémiai Nobel díjat megosztva a MALDI-módszer kidolgozásáért Koichi Tanaka japán kutató kapta).

Az identifikálás alapja a mikroorganizmusokban található genetikailag kódolt fehérjék, proteinek. Minden mikroorganizmus egy rá jellemző fehérjeprofilt tartalmaz, amelyet egyfajta ujjlenyomatként használhatunk azonosításukra. Ezt a fehérjeprofilt határozzák meg a MALDI-TOF vizsgálat során, majd ezt hasonlítják össze az úgynevezett referenciakönyvtárban található mikroorganizmusok fehérjeprofiljával.

Ez a módszer forradalmasíthatja a klasszikus mikrobiológiát - véli Lovász Csaba. Az egyik legelterjedtebb patogén mikroorganizmus, a Szalmonella spp. MALDI-TOF azonosítási módszerrel történt vizsgálatakor például minden pozitív esetben megbízhatóan azonosították, illetve az összes negatív esetben megbízhatóan zárták ki a szalmonella jelenlétét, illetve hiányát.

További nem elhanyagolható szempont, hogy a MALDI-TOF megerősítő módszerrel legalább 24 órával (és 24 órára) rövidíthető a vizsgálati idő. Ez pedig a humán klinikai vizsgálatoknál, illetve az élelmiszervizsgálatoknál fontos tényező lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?