Ezt ki enné meg? - Ránk erőltethetik a "savas csirkét "

agrarszektor.hu
"Savas csirkék" kerülhetnek az európai fogyasztók tányérjára, ha az Európai Bizottság "behódolna" az Amerikai Egyesült Államoknak, és engedélyezné, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni az európai baromfihúsokat - állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne, ezért a szövetség azt kéri a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy Magyarország utasítsa el az élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes eljárás(ok) bevezetését.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Európai Bizottság a jövő héten indítja el azt az engedélyezési folyamatot, amely arra irányul, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni a baromfihúsokat - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezt a javaslatot az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A szövetség szerint ezzel "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak" az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalásokon. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi - véli a szövetség.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a "savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek".

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra. Aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az ilyen eljárások elfednék a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetnék a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezethetnének.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, eddig egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP). Hatalmas ugyanis az eltérés a felek álláspontjai között, elsősorban a nem vámjellegű szabályozási kérdésekben, amelyekhez többek között a csirkehúsok fertőtlenítése is tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?