Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Külön állásfoglalást jelentetett meg a NAV arról, mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával árusítani a kereskedelemben januártól. Az értelmezés azért vált szükségessé, mert 2016-tól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de a kereskedők számára nem minden terméknél volt egyértelmű, hogy az 5 százalékos vagy továbbra is a 27 százalékos kulcsot kell-e alkalmazni.
A NAV az áfatörvényre hivatkozva megállapítja, hogy 5 százalékos áfával adóznak a 0203-as vámtarifaszám alá tartozó friss, hűtött vagy fagyasztott sertéshúsok. Továbbra is 27 százalékos kulcs vonatkozik tehát azon sertéstermékekre, amelyek nem sorolhatók ide. (Mint ismert, az élő sertések és a félsertések forgalmazása már korábban 5 százalékos áfa kulcs alá került).
Bővebb kategóriaként az úgynevezett 2. árucsoport - ahová a sertéshúsok is tartoznak - tartalmazza minden élelmezési célra alkalmas állat húsát tőkehúsként, félbehasítva, negyedelve, darabolva és darálva, illetve bármilyen formára vágva és aprítva - összegzi a NAV. A szabályozás a következő állapotú húsokat sorolja ide:
- friss
- hűtött
- fagyasztott
- előzetesen forrázott vagy hasonló módon kezelt, de nem főzött
- sózott, sós lében tartósított, szárított vagy füstölt
- gyengén cukrozott vagy cukros vízzel meglocsolt
- fehérjét bontó enzimekkel porhanyósítás céljából kezelt
- légmentes csomagolt
A fenti módon megmunkált, emberi fogyasztásra alkalmas húsok akkor is a 2. árucsoportba tartoznak, ha azokat állateledel - például kutya- vagy macskaeledel - előállítására használják fel. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok viszont nem sorolhatók ide, és a másként megmunkált sertéstermékek - például a fűszerezett és/vagy főzött húsok - sem részei a 2. árucsoportnak.
A 2. árucsoporton belül a 0203 vámtarifaszám alá sorolnak mindenféle sertéshúst friss, hűtött vagy fagyasztott állapotban. Így például ide tartozik az egész- vagy fél sertés, a comb, a lapocka és ezek részei, az elülső részek, a tarja, a karaj és részei, az oldalas, a dagadó és részei, a sertésszalonna húsréteggel, a csontos lábszárhús és a csülök. Ezekre a húsokra csonttal és csont nélkül is a 0203 vámtarifaszám vonatkozik. Szintén ide kell sorolni a szalonnás sertéshúst, a zsírral vastagon rétegezett húst és a húsréteget tartalmazó zsiradékot is. Ezeket tehát az 5 százalékos áfa terheli, nem alkalmazható viszont az 5 százalékos kulcs a 0203 vámtarifaszám alá tartozó, vaddisznóból származó termékekre.
A sertések élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékei és belsőségei ugyanakkor nem osztályozhatók a 0203 vámtarifaszám alá. Így tehát a fej és annak részei (például fül, orr), a köröm és a láb (amely a csülköt nem tartalmazza), a farok, a szív, a nyelv, a rekeszizom, a nagy cseplesz, a nyak, a csecsemőmirigy, a máj, a vese, a tüdő, a velő, a húsos csont (amely főként csontot tartalmaz) 27 százalékos áfával adózik. Ugyancsak 27 százalékos kulcs vonatkozik a húsréteget nem tartalmazó sertésszalonnára, a kiolvasztott sertésszalonnára (sertészsírra) és a sertészsír kisütéséből származó töpörtyűre.
Szintén nem tartoznak a 0203-as vámtarifaszám alá azok a termékek, amelyeket másként munkáltak meg, mint amilyen feldolgozási módot a 2. árucsoport megenged. Ilyen eljárás lehet például a fűszerezés és a főzés. Így például máshová kell sorolni a kolbászt, a májas hurkát, a véres hurkát, illetve a húsból, vágási melléktermékből, belsőségből és vérből készült egyéb termékeket, amelyek továbbra is 27 százalékos kulccsal adóznak.
A teljes NAV-állásfoglalás itt olvasható el.