Nem kell tartanunk az élelmiszerek nitrit és nitrát tartalmától

agrarszektor.hu
Megfelelőek a hús- és egyéb élelmiszerkészítményekben adalékanyagként használt nitritek és nitrátok jelenlegi egészségügyi határértékei. Egyedül azok a gyerekek számolhatnak határérték feletti bevitellel, akik étrendjében sok ilyen hozzáadott anyag van.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A vásárlók nitrit- és nitrátkitettsége minden társadalmi csoportban a biztonságos szinten belül marad, kivéve azokat a gyermekeket, akik étrendje magas arányban tartalmazza ezeket a hozzáadott anyagokat. Ők enyhén a határérték feletti bevitellel számolhatnak. Mindazonáltal, ha az adalékanyagok mellett a természetes nitrit- és nitrátforrásokat is figyelembe vesszük, minden vásárlói csoport ki lehet téve a megengedhető napi bevitel (ADI) túllépésének - állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a legfrissebb értékelésében.

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az EU-ban.

 Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a mikrobiális növekedést, ezzel együtt az ideg- és légzőrendszeri bénulást okozó botulizmust, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak. A nitrát a természetben magas koncentrációban van jelen bizonyos zöldségekben. Az élelmiszerláncot környezeti szennyezőként érheti még el, főként vízi úton.

Az EFSA újraértékelő programja keretében - amelynek vizsgálatait minden, az unióban 2009 előtt hatóságilag engedélyezett adalékanyagra elvégzik - újból felbecsülték az élelmiszerhez adott nitritek és nitrátok egészségügyi kockázatát. A jelenleg elérhető információk alapján nincs szükség változtatni a korábban meghatározott biztonságos beviteli szinteken -mondta Maged Younes, az EFSA élelmiszer-adalékanyagokra és élelmiszerhez adott tápanyagforrásaira szakosodott tudományos paneljének (Food Additives and Nutrient Sources Added to Food) tagja.

A jelenleg érvényben levő megengedhető napi beviteli érték a nitrátokra napi 3,7 milligramm testtömeg-kilogrammonként, egy 70 kg-os személy esetén tehát 259 mg.

 A nitritekre vonatkozó, még biztonságosnak ítélt napi bevitelt 0,07 mg/testtömeg-kilogrammban határozták meg. A kutatók megállapították, hogy a javasolt szintet nem túllépő nitritbevitel nem jelent számottevő egészségügyi veszélyt a nitrózamin-kitettséget tekintve sem.

A nem adalékanyagokkal bevitt, hanem környezeti szennyezésekből származó, valamint a húskészítményekben természetes formában jelen lévő nitrit is nitrózaminokká alakulhat. Az EFSA vizsgálata megállapította, hogy ezek a nitrózamin-szintek növelhetik a fogyasztói egészségügyi kockázatokat, azonban további kutatások szükségesek a pontos következtetések levonására és az ismeretlen területek feltárására.

A kutatók az elérhető bizonyítékok alapján megállapították, hogy a nitritek és nitrátok élelmiszer-adalékanyagként való használata biztonságos az európai fogyasztók számára, amennyiben nem lépi túl a hatóságilag engedélyezett szintet.

 A közeljövőben a legérdekesebb téma az emberi nyálban lejátszódó nitrát- és nitrit-átalakulás tanulmányozása lehet, különös tekintettel az így létrejövő methemoglobinra (Fe3+-iont tartalmazó oxidált hemoglobin-molekula, amely az oxigénmolekulát megkötni képtelenné teszi a hemoglobint). További figyelmet érdemelnek a hozzáadott nitrittel készített élelmiszerekben kialakuló nitrózaminok, valamint a humán epidemiológiai következtetések.Több adatra lenne szükségünk a nem adalékanyag (a környezeti szennyezőkből származó és az élelmiszerekben természetes formában jelen lévő) nitritek és nitrátok beviteléről - tette hozzá Maged Younes.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?