Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarországon is egyre népszerűbb a grillezés, ami a grillsütők és kiegészítők bővülésével, valamint a grilltermékek egyre szélesedő kínálatával magyarázható. A grillezések során legfőképp még mindig a húsoké a főszerep, de folyamatosan nő a zöldségek és a grillsajtok népszerűsége is.
A vevők egyre gyakrabban vásárolnak grillkolbászt, és előre pácolt húsokat is - mondta el Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a Baromfi Termék Tanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet részvételével megtartott, grillpiacot bemutató sajtótájékoztatón.
Azonban a nemzetközi, főként a német húspiaci árak növekedése, az orosz embargó okozta olcsóbb raktárkészletek kiapadása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése után ez a vásárlói előny folyamatosan apadt. A baromfihús áfacsökkentése kapcsán is tapasztalható volt, hogy kedvezőbbek a fogyasztói árak. A vásárló jelenleg lényeges árkülönbözetet tapasztalhat, mivel az egyes termékek áfatartalma eltérő. A nyers húsokat ugyanis 5 százalék, míg más húsokat 27 százalék ÁFA terheli - hangsúlyozta Győrffy Balázs. A Magyar Élelmiszerkönyv változásai szerint a felvágottaknak 2017 júliusától már minimum 50 százalék húst kell tartalmaznia. A párizsi és a virsli elvárt legalacsonyabb hústartalma 40 százalékról 51 százalékra emelkedett.
A grillszezonban értékesítik az éves mennyiség egyharmadát, mintegy 2 kilogramm halat fejenként. 2018. január 1-től pedig a halak is 5 százalékos áfakulcs alá kerülnek - fűzte hozzá Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. A grillezők körében döntően a tarja, a zsírosabb húsok, és a kolbászféleségek a kedveltebbek - mondta Konkoly József, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ugyanakkor a baromfihús belföldi forgalmának 2-3 százalékát teszik ki a grilltermékek, amelyek jellemzően sütésre előkészített termékek - mondta Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.