Kíméletlen ellenőrzések várnak a baromfitartókra

agrarszektor.hu
Minimálisra kell csökkenteni a madárinfluenza visszatérésének esélyét, ezért a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezi, hogy az állategészségügyi hatóság kiemelten ellenőrizze a baromfitelepeket. Ezek az intézkedések, amennyiben a piac elismeri, maximum 5-8 százalékkal emelhetnek a termelők költségein.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madárinfluenza-kitörések körzetében elrendelt zárlatok miatt december közepétől március közepéig gyakorlatilag leállt a hazai víziszárnyas-termelés - nagyjából az eredeti szint 10-20 százalékára esett vissza. A termelők kilábalni próbálnak, de úgy tűnik, hogy legkorábban csak októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés - írja a Világgazdaság.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Mindezt a szigorúbbá vált állategészségügyi szabályok között kell megtenniük, amelyek azonban elengedhetetlenek, az újabb madárinfluenza-kitörések kockázatának csökkentése érdekében. Az előírások betartása a terméktanács szerint indokolt, mert két hete Franciaországban ismét megjelent a vírus. A terméktanács ezért kezdeményezi az állategészségügyi hatóságnál, hogy fokozottabban ellenőrizze a baromfitartó telepeken az új szabályok betartását. A minden baromfifajra vonatkozó, de különösen a víziszárnyas-ágazatban számottevő változásokat hozó intézkedések maximum 5-8 százalékkal emelhetik a termelők költségeit, kérdés azonban, hogy ezt elismeri-e a piac - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

A madárinfluenza miatti, közel 10 százalékos baromfiállomány-csökkenés után, októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés. A terméktanács adatai szerint a vírus miatt 2,8 millió, csupán gyanú következtében pedig további 400 ezer állatot kellett leölni. Az elpusztított állomány 90 százaléka víziszárnyas, vagyis kacsa, illetve liba volt. A termelőknek az állatok, illetve a takarmányok megsemmisítése miatt kifizetett kártérítés a terméktanács adatai szerint már közelíti a 15 milliárd forintot

- mondta a BTT elnök.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint az állatállomány csökkenése mellett az év első négy hónapjában az export is esett 19 százalékkal, miközben jelentősen, 34 százalékkal nőtt a baromfihús importja - közölte az AKI. Csorbai szerint az importnövekedésben szerepet játszott az év elején bevezetett áfacsökkentés, ami élénkítette a baromfi iránti keresletet. Az export csökkenésének több oka lehet a madárinfluenza miatti korlátozások - a dél-afrikai és az ázsiai piac teljes kiesése - , illetve az árualaphiány játszhatott ebben komoly szerepet.

A termelők közvetlen kárainak enyhítésére is tett javaslatot a terméktanács, a telepek üresen állási időszakára kiszámolva, hogy melyek azok a költségek, amelyeket akkor is fizetni kell, ha nincs termelés. Ezekre a károkra egyelőre csak becslések vannak, de Csorbai Attila szerint ez is elérheti az 1,5 milliárd forintot. Ezt a nemzeti büdzséből térítik majd, de mivel ezt az unióval notifikáltatni kell, a végső szót Brüsszel mondja ki - arról is, hogy a kár hány százalékát téríthetik meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?