Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egy lóhússal kapcsolatos bűnügy végjátékára került sor a napokban Spanyolországban. Az Europol, vagyis az Európai Rendőrségi Hivatal 66 embert tartóztatott le azzal a váddal, hogy marhahúsként értékesítettek lóhúst, így tettek szert tetemes haszonra. A főkolompost - egy holland állampolgárságú személyt - Belgiumban sikerült elcsípni.
A több helyről érkező, gyenge minőségű árut (általában marha- és lóhúst vegyesen, de néha csak utóbbit) több helyen keverték készre, majd Belgiumba szállították, amely az egyik legnagyobb lóhúsexportőr az Európai Unióban. Az ügyeskedést nagyjából öt évvel ezelőtt kezdték, amikor a marhahús kilója 3 euró, a lóhúsé 2 euró körül alakult, így tetemes nyereségre tehettek szert a csalás révén.
Az esetet súlyosbítja, hogy a lóhús nem volt alkalmas emberi fogyasztásra, ám a hivatalos papírok (sőt mikrochipek) meghamisítása révén értékesíteni tudták külföldre. Az öreg, beteg állatok főleg Portugáliából és Észak-Spanyolországból származtak, a leöléseket két vágóhídon végezték. A nyomozásba a közvetlenül érintett Spanyolország, Portugália és Belgium mellett a francia, olasz, angol, svájci és román hatóságokat is bevonták.
Az ügy kapcsán bankszámlákat zároltak, luxusautókat, ingatlanokat foglaltak le több európai országban. A 66 letartóztatott személy ellen állatkínzás, közokirat-hamisítás, az igazságszolgáltatás félrevezetése, egészség elleni bűncselekmény, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel a vád.
A botrány 2013-ban még Írországban pattant ki, ott figyeltek fel rá, hogy bizonyos - hamburgerekhez felhasznált - "marhahúsok" valójában 100 százalékban lóhúsból állnak. Ezt rövidesen DNS-tesztekkel is sikerült alátámasztani. Az Európai Bizottság rögtön átfogó vizsgálatot indított az uniós összes tagállam, valamint Norvégia, Izland és Svájc részvételével.
A 4144 begyűjtött mintából 193 pozitívnak bizonyult, a 4,6 százalékos megdöbbentő arány pedig arra világított rá, hogy alkalmanként milyen könnyen kijátszhatók az uniós élelmiszer-egészségügyi szabályok. A bevezetett szigorítások után a vizsgálatot újra elvégezték, és akkor a 2622 mintából már "csupán" 16-ban találtak lóhúst (ez 0,61 százalékot jelent). Tagállamonként viszont jelentős eltéréseket lehetett tapasztalni, Magyarországon például a 101 mintából 4 esetében (4 százalék) sikerült kimutatni, hogy a marhahúsként forgalomba hozott termék tisztázatlan eredetű lóhúst is tartalmaz.
A bűnszervezet felgöngyölítése jelenleg is tart, a hatóságok azt gyanítják, hogy a lefülelt spanyol csoport a hálózatnak csak egy kisebb része lehet. A botrány a húsáruk mellett fagyasztott termékeket is érintett, illetve érezhetően visszavetette a gyorsétterem-láncokba vetett vásárlói bizalmat.