Célkeresztbe kerül a marhahús is: szigurú ellenőrzés jön az EU-ban

Célkeresztbe kerül a marhahús is: szigurú ellenőrzés jön az EU-ban

agrarszektor.hu
Az erdőirtás visszaszorítását célzó új európai uniós szabályozás miatt, visszakövetnek majd minden az EU-ba belépő termékekhez felhasznált nyersanyagokat egészen a származási helyükig. Minden olyan az unióban, vagy azzal üzletelő vállalat érintett, amelyek termékei például gumit, pálmaolajat, kakaót vagy kávét tartalmaznak, de a marhahús is célkeresztbe került. Az új szabályok december 30-án lépnek életbe.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU célul tűzte ki az erdőirtás 10 százalékos visszaszorítását és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését legalább évi 32 millió tonnával - írja a VG. Mindezek miatt portfóliójuk felülvizsgálatára kényszerülnek a befektetők az erdőirtás visszaszorítását célzó új európai uniós szabályok miatt.

Az erdőirtással és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikának nem megfelelő vállalatok azt kockáztatják, hogy az EU Erdőirtási Rendeletében (EUDR) előírt átvilágítási követelményekkel néznek szembe 

- mondta Luke Sussams, a Jefferies vezető elemzője. Hozzátette: az érintett vállalatok között szerepel a DN Automotive, a Hankook Tire and Technology, a Kuala Lumpur Kepong Berhad, a Nexen Tire, a Golden-Agri Resources, a Darling Ingredients és az SD Guthrie Berhad.

Az EUDR megköveteli a vállalatoktól, hogy visszakövethetők legyenek az Európai Unióba belépő termékekhez felhasznált nyersanyagok egészen a származási helyükig. A vállalatoknak dokumentálniuk kell, hogy áruikat nem kiirtott területekről származó áruk felhasználásával állították elő, s hogy nem sértették meg az emberi jogokat. Az ilyen ellenőrzéseknek egészen 2020. december 31-ig kell visszamenniük, és ennek elmulasztása súlyos bírságokhoz vezethet. 

Vállalatok és kormányzati tisztviselők - köztük a washingtoni adminisztráció is - arra kérték az EU-t, hogy halasszák el a rendelet elfogadását, a széles hatályára hivatkozva. Az EU azonban eddig nem volt hajlandó a bevezetés módosítására, vagyis az új szabályok december 30-án lépnek életbe, a kisvállalkozások számára hat hónap türelmi idővel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?