A hekkel esszük meg a legtöbb nehézfémet

agrarszektor.hu
Nagy veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre azok a nehézfémek, amelyek a halak húsában halmozódhatnak fel. E nehézfémtartalmat vizsgálták most 29 magyar, illetve Magyarországon is kapható friss és fagyasztott halban. Az eredmények szerint a szennyezettség nem lépte túl az Európai Uniós határértéket. A legtöbb nehézfémet a hekkekben mutatták ki.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Sokan tartanak attól, hogy a nehézfémek a táplálékláncon keresztül felhalmozódhatnak a halakban, és azok elfogyasztásával egészségkárosító módon juthatnak be az emberi szervezetbe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) most megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.

Az egyesület összesen 29 mintát vett górcső alá, és a vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot, míg a többi terméknél a nehézfém-mennyiség jóval az Európai Uniós határérték alatt volt.

A kimutatások szerint a vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak szerepeltek.

Az öt magyarországi tenyésztésű halból vett mintánál csak háromban észlelték a nehézfémek kismértékű jelenlétét, így ezek összességében a legkevésbé szennyezett termékek között voltak

 - írja közleményében a TVE.

A halfajok közül az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A legnagyobb - de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti - szennyezettség a hekkeknél mérték,

ennek a halfajnak a mintáibanjellemzően két-két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen. 

Hogyan vásárljunk halat?
• Friss hal vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy a hal jó állapotú: húsa feszes, kopoltyúja vöröses, a szemei fényesek és nem beesettek, bőre nedves. Kerüljük az opálos szemű, hiányos, lepedékes, laza pikkelyű, szürkés-sárgás kopoltyújú, erős szagú halakat, ugyanis ezek a nem jó minőségű áru ismérvei.
• Válasszunk Magyarországon vagy a környező országokban tenyésztett édesvízi halat. Ezeknél legalább a szállításból adódó környezetterhelés kisebb a tengeri, óceáni halakéhoz képest, valamint nem áll fenn a veszélye a természetes halállomány túlhalászásának, hiszen ezeket kifejezetten halászati célra tenyésztik. 
• Tengeri hal vásárlásánál részesítsük előnyben az úgynevezett fenntarthatósági minősítésű terméket. Ezzel támogatjuk azokat a halászokat, akik tartózkodnak a halászati területek kizsákmányolásától, illetve olyan halászati módszerektől, amelyek az egyes halfajok kihalásához vezetnek.

A tesztelt termékek közül 14 akvakultúrában tenyésztett (ebből 5 hazai) hal volt, egy ökológiai gazdálkodásból származott, 7 pedig fenntartható halászati védjeggyel (ASC, MSC) rendelkezett. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt is pontozta, hogy a termékek rendelkeznek-e független fenntarthatósági minősítéssel, mivel e termékeknek halszatakor és előállításakor odafigyelnek az ökológiai és társadalmi fenntarthatósági elvek érvényesülésére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?