Tovább dagad a világ egyik legnagyobb húsbotránya

agrarszektor.hu
Hét brazil húsos és baromfis céget is törölhet a közeljövőben az engedélyezett uniós beszállítókat tartalmazó listáról az Európai Bizottság a dél-amerikai ország húsbotránya miatt. A brazil hatóságok is azt valószínűsítik, hogy egyes laboratóriumok szándékosan szalmonellás csirkeügyeket tussoltak el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Újabb vizsgálatot indítottak a brazil hatóságok a dél-amerikai ország hústermékeivel kapcsolatban, mivel több ottani laboratóriumot is azzal vádolnak, hogy szalmonellával szennyezett csirkével kapcsolatos ügyeket tussoltak el. Kivizsgálás alatt áll a világ egyik legnagyobb húsfeldolgozó cégének számító BRF négy üzeme is, amelyek közül kettő baromfifeldolgozó üzem. A hatóságok többek között azt is ellenőrzik, segítették-e magánlaboratóriumok a BRF-et abban, hogy ne derüljön ki a termékeikről, hogy szalmonellával szennyezettek lehetnek.

Az Európai Unió az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos vádakra reagálva a közelmúltban jelentette be, hogy várhatóan hét brazil hús-és baromfiágazati céget töröl arról a listáról, amelyen az engedélyezett uniós beszállítók szerepelnek. A tiltólistára esélyes létesítmények között egyelőre a JBS nevű globális húsfeldolgozó cég három üzeme, a harmadik legnagyobb brazil sertés- és baromfifeldolgozónak számító Aurora Alimentos három üzeme, illetve egy másik vezető brazil baromfitenyésztő létesítmény szerepel. A cégek törlésével kapcsolatos dokumentumot az Európai Bizottság már bemutatta a tagállamok szakértőinek, de a döntés még nem született meg.

Ettől függetlenül Brazília folyamatosan igyekszik modernizálni és kivizsgálni saját korszerűtlen élelmiszerbiztonsági rendszerét - legalábbis ezt állítják a dél-amerikai ország hatóságai Emellett olyan terv is szerepel céljaik között, amely szerint központosítanák a vágóhidakon végzett ellenőrzéseket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?