Óriási lehetőség: vámmentessé válik a japán piac Európa előtt

Agrárszektor
Japán a világ legnagyobb sertéshúsimportőre, piacán az amerikaiak is erősen érdekeltek. Európa a most véglegesített gazdasági partnerségi megállapodásnak köszönhetően végleg lenyomhatja vetélytársát a szigetország húspiacán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly decemberben lezárultak a Japán és az Európai Unió közötti gazdasági parnertségi tárgyalások. A megállapodás értelmében fokozatosan eltörlik vagy erőteljesen csökkentik az Európa számára fontos mezőgazdasági termékeket terhelő vámokat. Ilyen például a sertéshús, amelyik Európa legfontosabb élelmiszeripari exportcikke Japánba, ennek piacán éles versenyt folytat az Amerikai Egyesült Államokkal.


A legfontosabb élelmiszer

Japán GDP-jét tekintve a világ harmadik legerősebb gazdasága, de földrajzi adottságai miatt a mezőgazdaság mindössze a nemzeti össztermék 1,1 százalékát teszi ki. Lakosainak száma 126 millió, a mezőgazdaságban 2,9 százalékuk dolgozik, erősen elöregedő korösszetétellel. A birtokok kisméretűek, a domborzat által erősen szabdaltak, a gazdálkodás hatékonyabbá tételére így alig van mód. A helyben termelt élelmiszerek ezért jóval drágábbak a külföldi árunál. Tavaly 53 milliárd dollár értékben voltak kénytelenek mezőgazdasági termékeket importálni, és ennek csaknem egytizedét (5,2 milliárd dollár) a sertéshús tette ki. Japán ugyanis a világ legnagyobb sertéshúsimportőre. A kiskereskedelmében forgalmazott húsmennyiség csaknem felét a disznóhús teszi ki, mivel a helyi vásárlók fokozatosan elfordulnak a halételektől a "nehezebb" fehérjeforrások felé.

Verseny Amerikával

Az USA a japán élemiszerpiac 25 százalékát fedi le termékeivel, míg az EU a 13 százalékát. Amerikából elsősorban kukorica, marhahús, disznóhús, szójabab és búza érkezik a szigetországba. Az igazán nagy harc az Európai Unióval a sertéshús piacán bontakozott ki a két exportőr között. Az elmúlt 5 évben a két ország által kiszállított sertéshús értéke a következőképpen alkault:

 

Az USA egy évtizedes hegemóniája már tavaly megtört a japán sertséhúspiacon. Az USDA azonban rámutat, hogy a friss hústermékek piacán továbbra is Amerika vezet, míg Európa a fagyasztott hús piacát uralja. A megállapodásnak köszönhetően azonban az Európából érkező agrártermékeket terhelő vámok 11 év alatt 90 százalékban leépülnek. Így vélhetően bővülni fog a feldolgozott és az alapfűszerezett uniós termékek mennyisége is. Utóbbit  jelenleg 20 százalékos vám terheli, amit 5 év alatt teljesen lebontanak. A kolbászféléségek mostani 10 százalékos tarifájával ugyanez történik 5 év leforgása alatt, míg a sonka 8 százalékos tétele 2,2-re mérséklődik. A 2019-ben érvénybe lőpő egyezmény 11 évre szólóan mennyiségi garanciát is ad az unióból érkező sertéshús átvételére.

Az USA-ból érkező szállítmányok tehát versenyhátrányba kerülnek a szigetország piacán. Miután az amerikai sertéselőállítók jövedelme 20 százalékban az exportlehetőségektől függ, nem csoda, ha bánkódnak a kialakult helyzet miatt. Eközben az uniós vállalkozások megszabadulnak az évente mintegy 1 milliárd euróra tehető vámtól. Vajon szó nélkül beletörődik ebbe Amerika?

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06