Megdöbbentő újítások az élelmiszeriparban - Az önhűtő csomagolástól a vega steakig

agrarszektor.hu
Az alábbiakban olyan ötleteket, termékeket mutatunk be, amelyekben több van, mint a gyártó folyamatos megújulási kényszere, valóban forradalmi megoldásokat képviselnek. Azt is érzékelni fogja az olvasó, hogy a tartalom és forma egyaránt lényegesek a vásárlók szemében, vagyis a csomagolás legalább annyira fontos, mint az, hogy mit akarunk értékesíteni benne.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új tartósítási technológia

A zöldségek és gyümölcsök eltarthatóságát a legegyszerűbb módon szárítással lehet meghosszabbítani, de ennek során számos értékes tápanyag sérülhet. Ellenben a nagy nyomás alatt, szén-dioxiddal szárított termékek megtartják színüket és alakjukat, így természetesnek és frissnek tűnnek. Maga a folyamat a levegővel szárításhoz hasonlít, kivéve, hogy a szárítóközeg nyomás alatt álló szén-dioxidból áll. A szárítás viszonylag alacsony hőmérsékleten és oxigénmentes környezetben történik, így a vitaminok, színanyagok és fehérjék nem károsodnak. A víz kíméletesen, jelentős szerkezetváltozás nélkül távozik az alapanyagból, így a termékek rehidratálása könnyen, jelentős deformáció nélkül megoldható. A szárítás gyorsan, órák alatt (2-24 óra) kivitelezhető, alacsony energiafelhasználás mellett. Mivel a felhasznált szén-dioxid újra felhasználható, a technológia hatékony és fenntartható.

A szén-dioxidos szárítás számos zöldség és gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény eltarthatóságának növelésére alkalmas. Továbbá érzékeny porok (pl. fehérje) szárítására is használható a technológia, megtartva az alapanyag fizikai-kémiai tulajdonságait (pl. oldhatóság, habképzés, emulgeálás). Most az amerikai Seva Foods kifejlesztette a világ első növényi alapú, fagyasztva szárított jégkrémjét. A Space Ice Kream gazdag ízű, GMO-, tej- és szójamentes jégkrémsnack, amely értékes beltartalmi összetevőkkel is rendelkezik.

Forradalmi csomagolás

Egy másik újítás titka a csomagolásban rejlik. A Joseph Company International huszonöt évnyi munkát követően kifejlesztette önhűtő alumíniumdobozát. A doboz alján található aktiváló kupak eltekerésével 75-90 másodperc alatt eltávoznak a hűtőgázok, lehűtve ezzel a dobozt. Az önhűtő dobozokat elsőként a Fizzics Sparkling Cold Brew Coffee italok fogyasztásával próbálhatják ki az érdeklődők.

Önhűtő doboz

Meghökkentő ízkombinációk

A Diageo viszont a szokatlan ízek párosításával kívánja meghódítani a fogyasztókat. Ketel One néven bevezette a növényi ízek kivonataival készített vodka termékcsaládját. Az őszibarack, narancsvirág, uborka, menta, grapefruit és rózsa ízekben megkóstolható italok alkoholtartalma 30 százalék. A természetességre törekvő fogyasztók igényeit kielégítő vodkák ötvözik a klasszikus előállítást a merész ízekkel.

Vegák, akik szeretik a hús ízét

A vegetáriánusoknak is kedveznek a gyártók. A holland Vivera vállalat piacra dobta 100 százalékban növényi alapanyagokból állósteak termékét. A cég az állati eredetű élelmiszerek csökkentése iránt elkötelezett fogyasztók igényeire reagálva búza és szója felhasználásával fejlesztette ki az érzékszervilegaz eredetire a megtévesztésig hasonlító steak-alternatívát.

Így néz ki egy veggie steak
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?