Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 8-10 kilogramm, fokhagymából megközelítőleg egy kilogramm. Vöröshagymából átlagosan 61 ezer tonna a hazai termésmennyiség, ami az igények mintegy 70 százalékát képes fedezni, fokhagymából pedig 6-8 ezer tonna, ami szintén 70 százalékos önelátottságot tesz lehetővé. 2018-ban szűk 1500 hektáron termesztettek vöröshagymát Magyarországon (2014: 2500 hektár). ezzel szemben a fokhagyma területe 1169 hektárra emelkedett (2014: 950 hektár).
A világ legnmagyobb vöröshagymatermelője Kína, 20,5 millió tonnával. Európában az Eurostat adatai szerint (2016) Spanyolország és Hollandia vezeti a listát mintegy 1,4 millió tonna hagymával. Őket alaposan lemaradva a lengyelek és a németek követik 600-650 ezer tonnával. A 400-500 ezer tonnás üldözőbolyt a franciák, olaszok és angolok alkotják. A többiek meglehetősen leszakadtak tőlük, de érdemes kiemelnünk a szomszédaink terméseredményét: Romániában 190 ezer tonna hagyma terem, de Ausztriában is 163 ezer tonna, vagyis 100 ezerrel több, mint hazánkban.
Magyarországon vöröshagymából egy hektárra vetítve 20-27 tonnát tudunk termelni, a termék felvásárlási ára jellemzően 60-80 Ft/kg. Fokhagymából átlagosan 6-6,5 tonna terem, felvásárlási átlagára 360-550 Ft/kg körül szór. Tavaly Európában 30 százalékos terméskiesést szenvedtek el a vöröshagymatermelők, emiatt az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki a piacon. Sajnos a hazai termés is kicsi lett, így nem tudtunk profitálni az áremelkedésből.