A napraforgót most jobban megbecsüli majd a piac

agrarszektor.hu
Az USDA legfrissebb becslése szerint Ukrajna most is hozza a formáját, és megint túlteljesítheti az előző év betakarítási eredményét napraforgóból. Európa jó esetben tartani tudja a szokásos mennyiséget. A napraforgó árára azonban hatással lehet majd a repcehiány, ami idén tetemes mértékű az unióban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna napraforgótermelése 2019/20-ban elérheti a 15,5 millió tonnát az USDA szerint, ami 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi szezonhoz képest. A hektáronkénti hozam 2,5 tonna lehet - ez egy új rekordnak felel meg, 8 százalékkal haladhatja meg a tavalyi eredményt. Az időjárás ugyanis kedvezőbbre fordult a napraforgó számára Ukrajna keleti és középső részén. A betakarításra váró teljes terület eléri a 6,2 millió hektárt.

Napraforgóból  az unió legnagyobb termelői sorrendben: Románia, Bulgária, Magyarország és Franciaország. A hőhullámok legnagyobb mértékben Franciaországot érintették súlyosan idén, de az ország dél-nyugati régiójának termése kompenzálni látszik az északibb területek várható terméscsökkenését. Az elmúlt 5 nap hőhulláma már nem ártott sokat a mélyen gyökerező és fejlett állományoknak, így a román, bolgár és magyar termés is szépnek ígérkezik.

Megjegyezzük, hogy a másik fontos olajos mag, a repce termése csapnivalóan alakult idén Európában: 10 százalékkal kevesebb mag került a raktárakba az aszály miatt. Hogy érzékeltessük: az idei 18 millió tonnás eredmény jóval alatta van a 22 millió tonnás ötéves átnak is. Mindez általában megemeli majd az igényt az altarnatív olajos magvak iránt. A napraforgónak ebben az évben várhatóan nagyobb lesz a becsülete, mint tavaly volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?