Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A hazai gyártók az élelmiszer-forgalom mintegy 70 százalékát uralják. Az elmúlt 10-15 évben ugyanakkor nem volt még egy olyan év, mint a tavalyi, amikor úgy sikerült növelni az élelmiszeripar teljesítményét, hogy a belföldi értékesítésünk bővülésének mértéke meghaladta a kiskereskedelmi forgalom gyarapodását. Korábban a növekedés elsősorban az exportból származott, és azt jelentette, hogy belföldön polcfelületet veszítettünk.
Éder Tamás 2018 első tíz hónapja alapján úgy nyilatkozott, hogy határozottan pozitív irányban lépett el az ágazat teljesítménye. Az élelmiszeripar termelési volumene közel 5 százalékkal nőtt, meghaladva ezzel az ipar bővülésének ütemét - ilyenre pedig ritkán volt példa az elmúlt több mint egy évtizedben. Emellett nőtt a hazai élelmiszerek aránya a kiskereskedelemben. Ebben a belpiaci arányeltolódásban persze szerepe van az áfacsökkentésnek is, az abban érintett ágazatokban jelentős piactisztulásin folyamat figyelhető meg - mutatott rá a szakember. Ami az exportot illeti, az is növekedett, de a belföldi forgalom-emelkedésnél kisebb mértékben.
Eközben az élelmiszeripar jövedelmezősége kissé csökkent. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az önköltségben a legjelentősebb tényezőnek számító mezőgazdasági termelői árak emelkedtek, mégpedig éves szinten átlagban 4,5-5 százalékkal. Ezen belül magasabb mértékben drágultak a növényi termékek, míg az állatoknál némi árcsökkenés tapasztalható. A drágább alapanyagok mellett a kétszámjegyű munkabér-növekedés is emeli a költségeket. Az élelmiszeripar viszont alig 2 százalékkal tudta emelni a belföldi átadási árait és az exportárakat. Mindezek alapján Éder Tamás az eredmény csökkenésére számít az élelmiszeriparban. 2016-ban még 158,4 milliárd forint volt az ágazat adózás előtti eredménye, 2017-ben már csak 142,1 milliárd, a 2018-as adat pedig valószínűleg további csökkenést mutat.
"Tavaly például a sertésfeldolgozó cégeknek elég jelentős gondokat jelentett az afrikai sertéspestis által is megzavart piac, de például a tejfeldolgozó cégeknél is voltak nehézségek, így ezen ágazatokban valószínűleg eredménycsökkenés jelenik meg a könyvelésekben" - emeli ki Éder Tamás, aki pozitívnak tartja, hogy megkezdődtek a támogatott beruházások az ágazatban.
- mutat rá az ÉFOSZ elnöke, aki sajnálja, hogy a 80 százalékos termelési nagyságot kitevő, nagyobb vállalatok alig jutnak fejlesztési támogatáshoz. Ám a nagyvállalati szegmens számára a pénzügyi és a külügyi tárcánál van olyan forrás, amelyből egyedi kormánydöntéssel ők is kaphattak támogatást. A közepes vállalatoknak szánt eredetileg 100 milliárdos GINOP-forrásból viszont már több mint 10 milliárdot átcsoportosítottak. Ráadásul a maradék összeg több mint fele visszatérítendő támogatás, egy hitellel kombinált eszköz - int Éder Tamás. Itt sajnos lassan halad a pályázás, és még mindig nagyon sok a kihasználatlan forrás. Problémának tartja, hogy
Pedig az élelmiszeriparban is olyan tendenciák vannak, amelyek a mai, informatikára nyitott gyerekek számára is vonzóvá tehetik az ágazatot.