Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!
Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!
A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!
Magyarországon a népesség 40 százaléka eszik naponta gyümölcsöt. Ennél kevesebben csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban vannak a gyümölcsevők. A lista élén három mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország. Az uniós átlag 64 százalék. Szomorú, hogy a gyümölcstermelésre alkalmas klímájú Magyarország mennyire le van maradva a napi szintű fogyasztásban Lengyelország mögött (58 százalék).
Zöldségfogyasztás terén még rosszabb a helyzet: Magyarország a lista legvégén kullog. Azt, hogy csak minden harmadik ember enne napi szinten zöldséget, mégis nehéz elhinni, kivéve, ha a krumplit nem sorolták ebbe a kategóriába.
Jó kérdés, hogy akkor mit eszünk? Az egy főre eső éves húsfogyasztás terén Magyarország jól áll, amit az alábbi térképen szemléltetünk. Nagyjából annyi húst eszünk egy évben, mint amennyi Európa nyugati felére jellemző. Különbség csak az összetételben van: mi kifejezetten nagy baromfifogyasztónak számítunk, míg például a franciák marhából, bárányból és halból is többet esznek nálunk. Megnéztük a cereáliák fogyasztását is, de ebből is hasonlóan állunk, mint az osztrákok vagy a németek, nincs kiugró eltérés a fogyasztásunkban. Éves szinten 110-115 kg körüli mennyiségben eszünk gabonaféléket. Ehhez képest a lengyelek 150, a románok 180 kilogrammot is elfogyasztanak egy évben. Ők azonban zöldséget és gyümölcsöt is gyakrabban tesznek a tálba. Lehet, hogy nekünk még mindig a rántott húsos kenyér a favoritunk?