Alig veszik ezeket az élelmiszereket a magyarok: sokan lemondanak róluk

Alig veszik ezeket az élelmiszereket a magyarok: sokan lemondanak róluk

agrarszektor.hu
A Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó adatai szerint Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Csak néhány európai ország előzött meg minket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Freshfel Europe 2022-es évre vonatkozó jelentése, az egyes tagállamok frissgyümölcs- és zöldségfogyasztási adatait összesítő Consumption Monitor komoly visszaesést jelez az Európai Unióban fogyasztott mennyiségek tekintetében. Ez az év az orosz-ukrán konfliktus kitörésének idejére esik, és már az őszi hónapok vége felé egész Európára jellemző volt az infláció emelkedése és az energiaárak drágulása. Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy az EU polgárai körében a napi zöldség-gyümölcs bevitel átlagosan 5,12%-kal csökkent - írja a FruitVeB.

Magyarország a napi, fejenkénti zöldség-gyümölcs fogyasztás tekintetében az uniós rangsorban az alsó harmad tetején, a középmezőny alján helyezkedik el, de a 2022-es évben csaknem 10%-kal esett vissza a fogyasztás. Ez igen jelentős csökkenés, ennél nagyobb mértékben csak Portugáliában (-20%, de nekik volt honnan visszaesni), Romániában (-20%, de ők is az élmezőnybe tartoznak), Spanyolországban (-13%, itt viszont riasztó, hogy évek óta csökkenés figyelhető meg) és Dániában (-10%) esett vissza a fogyasztás. Nálunk ugyan kisebb mértékben, de számottevően visszaesett a napi beviteli érték több, számunkra igen jelentős európai tagállamban, így például Németországban (-7,21%), Csehországban (-7,11%), Szlovákiában (-5,4%), de Franciaország (-4,71%) sem úszta meg ezt az évet visszaesés nélkül.

Voltak azonban olyan országok is, ahol a mostoha gazdasági környezet ellenére jelentős növekedést hozott a 2022-es év: Olaszország (+4,9%), Litvánia (+6,07%), Ausztria (+2,93%), Szlovénia (+7,73%). Általánosságban viszont elmondható, hogy az Európai Unióban a friss zöldségek és gyümölcsök napi fogyasztásának szintje tovább távolodott a WHO ajánlásában szereplő 400 g/fő/nap értéktől, és jelenleg a 350 g/fő/nap szintet éri el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 9. 16:02