Segítségért kiált a magyar őszibarack: az olaszok szállíthatják a megoldást

agrarszektor.hu
Fajtaváltásra lenne szükség a magyar őszibarack-termesztésben, a mostaniak ugyanis hiába finomak, a hőállóságuk nagyon gyenge. Habár azt még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a jövőben elképzelhető, hogy egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák. A megfelelő fajták felkutatásához ugyanakkor elengedhetetlen a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítése Magyarországon, mert az elmúlt időszakban látványosan visszafejlődött.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új, Magyarországon termeszthető őszbarackfajták felkutatására lenne szükség, az utóbbi években ugyanis nagyon visszaesett a gyümölcs termesztése az országban - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Habár a magyar őszibarackok nagyon finomak, a hőállóságuk nagyon gyenge, így a gyümölcs esetében mindenképp fajtaváltásra lenne szükség - tette hozzá. 

Mártonffy Béla kiemelte, hogy egy teljesen új rekonstrukcióra kerül sor az őszibarack-termesztésben, így ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság fajtabemutatót tartott. A rendezvényen bemutattak egy olasz nemesítőt is, így elképzelhető, hogy a jövőben egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák.

Magyarországon vissza kell térni a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez, hiszen a magyar gazdák ezeken keresztül tudnak a legközvetlenebb módon információhoz jutni a különböző fajtákkal kapcsolatban - hangsúlyozta a kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Mint mondta, ez a hálózat az utóbbi években visszafejlődött, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és egyéb támogatások révén ezt újjá kívánja szervezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?