Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az immáron 40 éve működő RASFF célja az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ennek a riasztási rendszernek köszönhetően számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna. Az Európai Bizottság által készített, nemrég közzétett 2018-as összegzés alapján tavaly csaknem 3700 eredeti bejelentés jelent meg a RASFF-on, amelyből a riasztások száma 1118 volt. Ezeknek a riasztásoknak a 86%-a élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma valamivel csökkent az előző évhez képest.
Az Unióban gyártott, problémás termékek többségénél, elsősorban baromfi- és hústermékekben ezúttal a patogén mikroorganizmusok jelentettek gondot. Ezek mellett a nem jelölt allergén anyagok, elsősorban tej, glutén, és mogyorófélék, valamint a termékekben lévő idegen anyagok, főként műanyag-, fém-, vagy üvegdarabok lettek bejelentve.
A hazai vonatkozású 162 RASFF-ügy 146 esetben élelmiszerrel, 10 esetben takarmánnyal, 6 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális élelmiszerek, a gabonatermékek és a sütőipari termékek, a tojás és a tojástermékek, valamint a hús és a hústermékek tekintetében adódott gond. A Magyarországon előállított termékekkel kapcsolatban 43 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma. Hazánk 2018-ban mindössze 28 esetben kezdeményezett bejelentést.
A tavalyi év végétől a RASFF rendszerhez csatlakozott az Unió Segítségnyújtási és Együttműködési rendszere (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC-AA), amely a nem-megfelelőségekre fókuszál. 2018-ban az étrend-kiegészítők és az egyéb speciális élelmiszerek, a hús és a hústermékek, a zöldségek és a gyümölcsök esetében jelentettek nem-megfelelőséget a rendszerben. A bejelentések oka a legtöbb esetben helytelen címkézés, termékek nem engedélyezett kezelése, nem engedélyezett eljárás, valamint egyéb dokumentációs probléma volt.