Szalmonellás csirkehúsok miatt tettek bejelentést: ezt jobb, ha te is tudod

Szalmonellás csirkehúsok miatt tettek bejelentést: ezt jobb, ha te is tudod

agrarszektor.hu
2023-ban több mint 8700 bejelentést rögzítettek a tagállamok a Riasztási és Együttműködési Hálózatban (ACN), de változatlanul a RASFF rendszer értesítéseinek száma a legmagasabb. A 2023-ban közzétett csaknem 4700 élelmiszerbiztonsági bejelentésből 4199 kötődött élelmiszerekhez. A legtöbb probléma az EU-n belül a lengyel és holland termékekkel, míg az EU-n kívül a török és kínai eredetű árukkal volt. Magyarország 220 ügyben szerepelt érintettként

A nemrég közzétett 2023-as összefoglaló alapján továbbra is RASFF bejelentésből van a legtöbb, azonban a korábbi évekhez képest nőtt az AAC és az FFN rendszerekben jelentett ügyek száma. A PHN rendszer a tavalyi évben kezdte meg működését, amely adatait már tartalmazza a 2023-as jelentés - olvasható a Nébih oldalán.

RASFF

A tavalyi évben összesen 4695 RASFF ügy jelent meg a rendszerben. Ahogy a korábbi években, úgy most is az élelmiszerekkel kapcsolatos bejelentések száma volt kiemelkedően magas (4199 db). Csupán a bejelentések töredéke szólt takarmányokról (303 db) és élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokról (193 db). A legtöbb ügyet, azaz a bejelentések 40%-át „tájékoztatásként” indították, 33%-át „határ-visszautasításként” és 27%-át „riasztásként”, míg „hírként” az esetek kevesebb mint 1% -a jelent meg. A bejelentések érdemi része határ-visszautasítás alapján indult, azonban szintén nagy volt a hatósági ellenőrzés vagy a vállalati önellenőrzés miatt tett értesítések száma. 

Az értesítések többségét Németország, Hollandia, Franciaország és Olaszország indították. Az Európai Unión belül leggyakrabban a lengyel és a holland termékekkel volt probléma. 2023-ban a leggyakoribb élelmiszer-kifogások a peszticiddel szennyezett török zöldségek és gyümölcsök, a szalmonella-szennyezett lengyel baromfihús és az abból készült termékek, valamint a kínai élelmiszerrel érintkező anyagok kioldódása miatt keletkeztek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentés azt is részletezi, hogy összességében a tavalyi évben a legjellemzőbb élelmiszerveszélyt a nem engedélyezett növényvédő szer maradékok (klórpirifosz, acetamiprid), a kórokozó mikroorganizmusok (Salmonella 65%, Listeria monocytogenes 15%) és a mikotoxinok (aflatoxin) jelentették. Takarmányok tekintetében leginkább a kórokozók (Salmonella), az egyéb mikrobiológia szennyezők (penész jelenléte) és a mikotoxinok (aflatoxin B1) kapcsán merültek fel problémák.  Az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagok esetében a kioldódások (formaldehid, PAA, illékony szerves vegyület) és a nehézfémek jelenléte volt jellemző. A 220, Magyarországot is érintő RASFF-ügy nagy része baromfihúshoz és abból készült termékekhez, étrend-kiegészítőkhöz és zöldségekhez, valamint gyümölcsökhöz kapcsolódott. Ezek közül 207 élelmiszerhez, 7 takarmányhoz és 6 élelmiszerrel érintkező anyaghoz kötődött, 34 esetben pedig hazai gyártású termékkel szemben fogalmazódott meg kifogás. A magyar hatóságok 46, kockázatos élelmiszer kapcsolódó ügyet indítottak.

A RASFF fontos szerepet játszik a problémás termékek nyomonkövetésében, forgalomból kivonásában és a visszahívásokban.  A hazai lakosságot is érintő ügyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelten kommunikálja a Termékvisszahívás adatbázisban annak céljából, hogy a vásárlók minél szélesebb köre mihamarabb értesülhessen az élelmiszer-biztonsági problémákról.

EZ IS ÉRDEKELHET

AAC

A segítségnyújtási hálózat ügyeinek száma folyamatosan növekszik (3166 db), a legtöbb megkeresést (29,3%) Németország kezdeményezte, az ügyek 86,6%-a élelmiszerekkel függött össze. 
A rendszeren keresztül a tagországok gyakran kértek segítséget zöldségek és gyümölcsök (peszticid), élő állatok (szállítási, dokumentációs probléma), étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek (nem engedélyezett egészségügyi állítások), gabona és pékáruk (nem megfelelő összetétel), hús és hústermékek, valamint hal és halászati termékek miatt. 2023-ban Magyarországot 106 AAC (64 élelmiszer, 33 élő állat, 6 takarmány) bejelentés érintette, amelyet 11 esetben hazánk kezdeményezett. A megkeresések között előfordult jelölési probléma, adategyeztetés kérése, dokumentációs hiányosság, mikrobiológiai kifogás és illegális kisállat-kereskedelem.

FFN

A tavalyi évben az élelmiszercsalással foglalkozó rendszerben mintegy 758 bejelentést regisztráltak. A hálózaton a kisállatok illegális kereskedelme bizonyult kiemelkedőnek (414 eset), emellett többek között lovak illegális szállításával/kereskedelmével kapcsolatos ügyletek, nem megfelelő takarmány, nem engedélyezett növényvédő szer és haszonállat kereskedelmi dokumentumainak hiánya miatt indult bejelentés. 2023-ban Magyarországot 122 hamisítás gyanúját felvető ügy érintette, amelyből 17 esetben hazánk volt a bejelentő. A magyar hatóság által tett bejelentések okai a következők voltak: kis kedvencek illegális szállításával/kereskedelmével kapcsolatos ügyletek, nem engedélyezett összetevőjű halliszt, nem megfelelő takarmány és hamisított olívaolaj. 

EZ IS ÉRDEKELHET

PHN

A hálózat legfrissebb tagjaként, 2023. májusában jött létre a növényegészségüggyel foglalkozó rendszer. A legtöbb értesítés-kezdeményezés ültetésre szánt növényekről és alátétfákról szólt, ezen belül is a fenyő (Pinus sp.) és a burgonyafélék (Solanum tuberosum) álltak az első helyen. A legtöbbet jelentett problémák között a növényi károsítók és nem megfelelő növényútlevelek szerepeltek. Belgium, Spanyolország, Franciaország és Csehország indított legtöbbször ügyet a rendszerben, amelyen keresztül összesen 128 bejelentésre került sor. Az első évben Magyarország felé még nem érkezett megkeresés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 13:29