Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Sokan felháborodtak Raskó György álláspontján, amely egy hete jelent meg. Az agrárvállalkozó szerint az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet Magyarországon, és habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek a mérések nagyon drágák, így sokan inkább ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmazó termék - állította Raskó. Bidló Gábor, terménypiaci elemző az agrárszektor.hu kérdésére elmondta, hogy a gyakorlatban a kenyérsütéshez használt liszt toxintartalma nem éri el az engedélyezett szint ötödét sem. Ha valaki kizárólag fuzáriummal fertőzött terményből készült termékeket fogyasztana - aminek elhanyagolható az esélye -, akkor sem lenne probléma, hiszen a DON-toxin nem halmozódik fel a szervezetben, hanem gyorsan kiürül onnan.
Az idei gabonatermés minőségéről, és a minőségvizsgálatok áráról Párkányi Gábor adott tájékoztatást portálunknak. Elmondta, hogy az SGS Hungária Kft. az idei szezonban már több ezer búzamintát vizsgált DON-toxinra. A felmérés nem teljesen reprezentatív, azonban a laboratóriumi analízisek alapján a búza több, mint 50 százaléka malmi minőségű DON toxin tekintetében. Ugyanakkor, ha a szórásképet nézzük, akkor a mérések körülbelül 20 százaléka az étkezési határérték felett van DON toxin tekintetében, tehát meg lehet erősíteni azt a tényt, hogy idén a búzák ötöde valóban nem alkalmas emberi fogyasztásra - tette hozzá. A fertőzöttség országos eloszlása nem egyenletes, a dél-keleti országrészeben ugyanis magasabb értékeket mértünk, ami többek között a májusi időjárásnak, vagyis a sok esőnek köszönhető.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos a gabona jó állapotának megőrzése! Jelenleg sok helyen még raktárban pihen a búza, de nem szabad magára hagyni a garmadákat. Jövő héttől érkezik a lehűlés, ami azt jelenti, hogy a párakicsapódás miatt figyelni kell a tételekre, mert könnyen megemelkedhet a páratartalom, ami a gombák életfolyamatainak kedvez. A fuzárium gombák anyagcseréje pedig tovább emelheti a toxinszintet - emelte ki.