Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A hosszúra nyúlt nyárnak és az enyhe ősznek köszönhetően a megszokottnál is tovább tudták ellátni a gazdálkodók hazai termelésű paprikával a piacot - mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. Sokan még most is szedik a hidegfóliákból a termést, a jövő héten azonban lehűlés várható, így a szezon is véget érhet. Vannak, akik már befejezték a szedést, a legtöbb termelő azonban addig kivár, amíg a külső hőmérséklet nem csökken mínusz három fok alá - tette hozzá. Jelezte, az idén jó szezont zárnak a hajtatott paprikával foglalkozó kertészetek, a mintegy 1500 hektáros termőterületről a tavalyihoz hasonló, 180-185 ezer tonnás mennyiséget takaríthattak be.
A kígyóuborka piaca is kiegyensúlyozott volt az idén - tájékoztatott Ledó Ferenc. Az újonnan megépült üvegházakban folyó termesztés rövid időre túltelítette a piacot, így néhány hétig az árak is mélypontra kerültek, de a szakember szerint a kínálati oldal a jövőben rendeződni fog.
Paradicsomból is több termett az elmúlt évekhez képest, ami szintén az új létesítmények termelésbe állításának köszönhető. A FruitVeb adatai szerint az idén összességében 120-125 ezer tonna paradicsom kerülhetett ki az üvegházakból. A mennyiség a következő években vélhetően tovább nő, hiszen 2021-ig csaknem 140 hektárnyi új üvegház készül el, amelyek zömében paradicsomot termesztenek majd a kertészetek.
A boltokban november végéig még zömmel magyar áruval találkozhattak a vásárlók. A terméktanács elnöke megjegyezte, április elejétől paprikából és paradicsomból is önellátók vagyunk, csupán egy-két százaléknyi mennyiség kerül be külföldről, az is inkább csak a kínálat színesítését szolgálja. Decembertől március végéig mindkét zöldségből importra szorulunk, ennek mennyisége azonban csökkent az elmúlt években. Korábban a téli időszakban 10-12 ezer tonna paprika érkezett a külpiacokról, ez a mennyiség ma hat-hét ezer tonnára tehető. Paradicsomból évente 10-12 ezer tonnát importálunk.