2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nem is hinnéd, honnan ömlik be az import paprika ezekre a piacokra

Nem is hinnéd, honnan ömlik be az import paprika ezekre a piacokra

agrarszektor.hu
Lengyelországban a végéhez közeledik a belföldi paprikaszezon. Az egyre szűkülő kínálatot folyamatosan emelkedő árak kísérték, de az import beáramlása megtörte ezt a trendet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Lengyelországban a belföldi termésű paprika szezonja a végéhez közeledik, és a piacra kerülő mennyiség már szeptemberben csökkenni kezdett, és ez a folyamat október első felében felgyorsult. Ekkoriban az árak ennek megfelelően emelkedni is kezdtek, de október végén ez a trend megfordult - írja a FruitVeB. Ennek oka az import, amelynek kínálata folyamatosan bővül - ez szezonális jelenség, de október végén ez még a korai szakaszában van, az importszezon Lengyelországban tipikusan december és április között éri el csúcsát havi 8,8-9,8 ezer tonnás behozatallal.

Az import legfőbb forrása Spanyolország, azonban ennek árszintje októberben végig stabil, 8-10 PLN/kg (745-930 Ft/kg) közötti maradt, ami csaknem 10%-kal drágább, mint az előző évben. Jelenleg a lengyel üvegházakból származó piros kaliforniai paprika ára leggyakrabban 6,00-7,00 PLN/kg (560-650 Ft/kg), ami 13%-kal kevesebb, mint az előző héten, de 8%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. A zöld kaliforniai paprika ára október legvégén 4,00-5,00 PLN/kg (370-465 Ft/kg), ami 10%-kal alacsonyabb a múlt heti szintnél, de 10%-kal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?