Koronavírus: ezekre most nagyon oda kell figyelni zöldség- és gyümölcsvásárláskor

Koronavírus: ezekre most nagyon oda kell figyelni zöldség- és gyümölcsvásárláskor

agrarszektor.hu
Nem csomagolt élelmiszerek esetében - ilyenek tipikusan a zöldségek és a gyümölcsök - valamelyest megnyugtató, hogy nagyon alacsony a koronavírus túlélési esélye azok felületén. Éppen ezért a gyümölcsök és zöldségek tisztítási gyakorlata nem változik a koronavírus miatt. Az alapos lemosás hideg vízzel és a súrolókefe használata a "földes" termékek esetében (mint például burgonya, sárgarépa, gyökér) megfelelőnek tűnik. De mindenképpen ajánlott az elővigyázatosság és az alapvető élelmiszerhigiéniai szabályok betartása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zöldség- és gyümölcsvásárlás:

  • Ha tehetjük, válasszunk előrecsomagolt zöldséget vagy gyümölcsöt! Ügyeljünk arra, hogy a csomagolás tiszta és sértetlen legyen!
  • Csomagolatlan zöldségek, gyümölcsök vásárlásakor mindenképpen vegyünk igénybe egyszer használatos kesztyűt, zacskót, fogóeszközt, kerüljük a termékek kézzel való érintését.

Konyhai higiénia:

  • A háztartási élelmiszer-kezelés jó higiéniai gyakorlata továbbra is érvényes: a pultot, a munkafelületeket és az eszközöket gyakran kell mosni és fertőtleníteni, az élelmiszerekhez pedig csak alapos kézmosást követően nyúljunk.
  • Tárolásnál és feldolgozásnál kerüljük el a keresztszennyeződést! Az egyes terméktípusoknál ügyeljünk arra, hogy azok ne érintkezzenek, vagyis elkülönítetten helyezzük el őket a fagyasztóban, külön vágódeszkán, külön késsel szeleteljük.

A zöldségek és gyümölcsök felhasználása, fogyasztása:

  • Felhasználás vagy fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket javasolt bőséges folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni.
  • Ecet vagy citromlé vízhez adása elfogadható gyakorlat, ezek az anyagok segítik a hatékonyabb öblítést, de kifejezetten antimikrobiális hatásuk nincs.
  • Amely gyümölcsök és zöldségek esetében ez lehetséges, a leghatékonyabb tisztítási mód a hámozás. 
  • Saláta és más levélzöldek: A salátaféléket bő vízben, rövid áztatással mossuk, hogy a rátapadt szennyeződéseknek legyen ideje leoldódni. Ezt követően helyezzük szűrőedénybe, és nagyon alaposan öblítsük le hideg víz alatt, majd centrifuga segítségével vagy konyhakendőn távolítsuk el a fölösleges vizet. 
  • Jégsaláta esetén elegendő a külső néhány levél eltávolítása, a zöldség mosása felesleges, mert a levelek szoros záródása miatt gyakorlatilag nem tud szennyeződés bejutni a salátafej belsejébe.
  • Gyökérzöldségek: Bár a gyökérzöldségek és a burgonya egyre inkább mosva kerülnek a piacra, boltokba, fogyasztás előtt hideg folyóvíz alatt mossuk meg őket, majd töröljük szárazra.
  • Olyan termékeket, amelyek jól bírják az árukezelést, mint például a zöldbab, spárga, uborka és a szőlő, alaposan öblítsük le vízzel, miközben kézzel dörzsöljük le a látható szennyeződéseket. Ha szükséges, hagyjuk megszáradni vagy töröljük szárazra.
  • Az árukezelésre érzékenyebb termékeket, mint például a paradicsom, az érett csonthéjas gyümölcsök (őszibarack, sárgabarack), a gombafélék és a bogyósgyümölcsök, öblítsük le folyó vízzel úgy, hogy minden oldal lemosódjon, de ne sérüljenek meg. A megmosott gyümölcsöket tiszta konyhai törölközőre vagy papír törülközőre helyezve szárítsuk.
  • A banán hámozása után ne felejtsük el megmosni a kezünket, ugyanez igaz a citrusfélékre is.

Ha a gyümölcs, zöldség jellege, felhasználási módja engedi, célszerű hőkezelést (párolás, főzés, sütés legalább 2 percen át tartó 72 fokos maghőmérséklet megtartásával) alkalmazni, hiszen ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. Azt viszont jó tudni, hogy a fagyasztás általában nem öli meg a mikrobákat, így a vírusokat sem, tehát "fertőtlenítésként" ezt ne alkalmazzuk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?